Hong Kong: Confruntări între forţele de ordine şi susţinători ai mişcării de independenţă

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 06-11-2016 18:12

Activiştii din mişcarea de independenţă din Hong Kong s-au bătut duminică seara cu poliţiştii la un protest organizat în faţa biroului reprezentantului Chinei, informează Reuters. 

Manifestanţii s-au adunat să protesteze faţă de încercările Beijingului de a înăbuşi mişcarea de independenţă şi au aruncat cu sticle şi conuri rutiere către poliţiştii care au răspuns cu gaze lacrimogene. Un protestatar a fost arestat. 

O decizie luată luni de către un comitet al parlamentului chinez, Congresul Popular Naţional, le interzice unor parlamentari nou-aleşi să îşi ia în primire poziţiile în legislativul din Hong Kong. 

Perechea a jurat credinţă "naţiunii Hong Kongului" şi a afişat o pancartă cu mesajul "Hong Kong nu este China" în timpul ceremoniei de învestire. Jurământul lor nu a fost luat în considerare şi guvernul local i-a dat în judecată pentru a le interzice o nouă încercare. 

Situaţia este văzută de mulţi membri ai elitei financiare şi juridice ca un test important pe care hubul financiar îl are de trecut după ce China a preluat controlul acum două decenii. Mulţi se tem că statul de drept şi independenţa legislativă sunt ameninţate, scrie Reuters. AGERPRES