România și mai multe state NATO cer menținerea deschisă a ușilor Alianței pentru state democratice

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 08-11-2016 21:22

Mai multe state din Europa Centrală şi de Est subliniază importanţa politicii NATO a "uşilor deschise", ca una dintre cele mai de succes abordări pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în întreaga regiune euro-atlantică, şi afirmă că uşile Alianţei Nord-Atlantice rămân deschise tuturor democraţiilor care împărtăşesc valorile sale şi contribuie la securitatea zonei nord-atlantice.

Aceasta reprezintă, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis, marţi, AGERPRES, una dintre concluziile reuniunii miniştrilor de Externe din state ale Europei Centrale şi de Est - Formatul Bucureşti, la care au participat miniştrii Afacerilor Externe ai Estoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi reprezentaţii de nivel înalt din Cehia, Ungaria, Letonia şi Bulgaria.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

"Această reuniune a avut loc într-un moment important pentru relaţiile trans-atlantice. Astăzi, ţările noastre se află în faţa unui set de provocări de securitate nemaiîntâlnit, inclusiv acţiunile Rusiei de subminare a arhitecturii europene de securitate şi instabilitatea din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, care contribuie, între altele, la migraţie neregulată şi terorism. În acest context, miniştrii au subliniat nevoia ca NATO să monitorizeze cu atenţie evoluţiile din întregul spaţiu euro-atlantic, în special cele din regiunea de la Marea Baltică la Marea Neagră", precizează sursa citată.

În cadrul reuniunii, miniştrii au agreat că implementarea "deplină şi neîntârziată" a deciziilor de la Varşovia trebuie să rămână una dintre principalele priorităţi ale NATO. Reprezentanţii celor nouă state şi-au exprimat determinarea de a continua să se implice activ în acest sens, acţionând cu fermitate în spiritul solidarităţii şi unităţii aliate, consolidând astfel şi mai mult legătura vitală trans-atlantică.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

Totodată, ei au salutat progresul înregistrat până în prezent şi au reiterat că sunt pregătiţi să contribuie la adaptarea pe mai departe a NATO.

"Miniştrii au subliniat importanţa crucială a prezenţei înaintate consolidate şi adaptate în domeniile terestru, maritim şi aerian pe flancul estic, ca parte a efortului colectiv de a întări postura NATO de apărare şi descurajare. Miniştrii şi-au exprimat gratitudinea faţă de aliaţii care şi-au asumat rolul de naţiuni-cadru, precum şi faţă de aliaţii care contribuie la aceste eforturi şi au încurajat contribuţii suplimentare. În acelaşi timp, miniştrii au subliniat nevoia implementării depline a măsurilor de adaptare din Planul de acţiune NATO pentru creşterea capacităţii operaţionale, adoptate la Summitul din Ţara Galilor în 2014", se mai arată în comunicat.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

De asemenea, statele prezente la reuniune au exprimat sprijinul puternic pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi aspiraţiile sale europene. Aceştia au reafirmat şi respectul pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Georgiei şi deplinul lor sprijin pentru aspiraţiile sale europene şi euro-atlantice.

În cadrul reuniunii, adaugă sursa menţionată, a fost exprimată deschidere faţă de dialogul cu Rusia, în cadrul stabilit prin deciziile Summitului de la Varşovia. Ei au subliniat, pe de altă parte, "natura disproporţionată a intervenţiei Rusiei în Siria, care a subminat şi mai mult securitatea regională şi internaţională".

În context, miniştrii au reconfirmat determinarea de a continua să contribuie la coaliţia globală anti-ISIL, scrie agerpres.ro.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather