Irakienii speră ca americanii să nu-i abandoneze după alegerea lui Trump

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 09-11-2016 15:14

Premierul irakian Haider al-Abadi l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru alegerea lui la preşedinţia SUA, exprimându-şi speranţa că sprijinul american în lupta împotriva jihadiştilor va continua, informează AFP.

'Aşteptăm cu nerăbdare o susţinere continuă din partea lumii şi a SUA pentru Irak şi lupta sa împotriva terorismului care nu ameninţă doar ţara noastră, ci lumea întreagă', a declarat Abadi, potrivit unui comunicat al biroului său.

Liderii regiunii autonome a Kurdistanului l-au felicitat de asemenea pe viitorul preşedinte american.

Scenariu ŞOC. Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Trump la Casa Albă/ VIDEO

Coaliţia internaţională condusă de SUA acordă sprijin aerian preţios Bagdadului în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) care a cucerit în 2014 ample teritorii în Irak. În prezent, ea este foarte implicată în ofensivele lansate împotriva SI în fiefurile sale Mosul, în Irak, dar şi la Raqqa în Siria.

Pentru a lupta împotriva SI, Trump a propus uciderea familiilor jihadiştilor şi recurgerea la tortură. El a afirmat, de asemenea, că SUA ar fi trebuit să fure petrolul irakian pentru a plăti operaţiunea militară americană de opt ani în Irak, care a început în 2003 şi a dus la doborârea dictatorului lui Saddam Hussein, relatează agerpres.