Guvernul vrea inapoi in afaceri!

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 14-11-2016 06:56

Statul va putea cumpara actiuni de la societatile comerciale, de pe burse sau, direct de la alti actionari, printr-un proiect de ordonanta de urgenta, care vrea sa abroge prevederile ce interziceau Ministerului Economiei sa achizitioneze actiuni la companiile de stat.

“Consolidarea pozitiei de actionar a statului creaza posibilitatea intaririi anumitor domenii de interes strategic, precum si cresterea  eficientei societatilor si a valorii economice in beneficiul cetatenilor romani”, se argumenteaza in proiect.

Toate aceste operatiuni de cumparare si de schimb de actiuni vor fi asigurate cu bani de la buget, guvernul acordandu-le mandate institutiilor interesate. In luna septembrie guvernul a decis ca statul sa ramana proprietar majoritar la actiunile unor societati de interes strategic: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Aeroporturi Bucuresti si Administratia Porturilor Maritime Constanta. Ideea unui program prin care pachetele minoritare la societatile controlate de stat sa  nu mai fie vandute, ci directionate intr-un “Fond suveran de dezvoltare si investitii”, ar contribui la bugetul Romaniei cu o suma de 15 miliarde de lei, pana in 2020. Anul trecut, a intrat in vigoare o alta ordonanta de urgenta, cu referire la companiile din sectorul energetic, prin care Ministerul Energiei va avea cadrul legal pentru infiintarea  de societati cu capital de stat.