Nicolae Timofti își ia adio de la Condrița: 'Plec cu inima împăcată'

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 18-11-2016 11:30
Actualizat: 18-11-2016 12:26

Plec cu inima împăcată - am acţionat întotdeauna cu determinare în interesul cetăţenilor, am slujit poporului, nu partidului, nu dogmei, a declarat preşedintele Republicii Moldova aflat la sfârşit de mandat, Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu membrii corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, informează IPN.md.

La final de mandat, Nicolae Timofti a vorbit despre provocările şi realizările atinse şi a apreciat sprijinul oferit de partenerii externi în procesul avansării pe marginea agendei europene a republicii, mulţumind în context ambasadorilor care au contribuit la aprofundarea dialogului şi relaţiilor bilaterale, informează un comunicat de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Citeşte şi: Capsula Shenzhou-11, cu doi astronauţi la bord, a aterizat în siguranţă

Timofti a recunoscut în faţa diplomaţilor că, după 35 de ani de activitate în domeniul justiţiei, s-a convins de faptul că există un domeniu la fel de complex, iar uneori chiar mai complex - politica.

'Nu m-am gândit niciodată că îmi voi finaliza cariera nu pronunţând sentinţe, ci promulgând legi şi desemnând prim-miniştri. Acum 4 ani şi 8 luni, într-o atmosferă solemnă, dar şi deosebit de emoţionantă pentru mine, cu mâna pe Constituţia ţării şi în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, am jurat să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea Republicii Moldova, să apăr democraţia, suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Moldovei. Am devenit astfel primul preşedinte fără de partid şi fără doctrină politică. Dar am avut un atu mai puternic - am făcut din Constituţie doctrină politică. Graţie acestui fapt, cred, mă pot considera un preşedinte corect', a declarat şeful statului.

'Sunt mândru de faptul că mandatul meu a fost marcat de cea mai eficientă, cea mai oportună şi corectă decizie politică: semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Acest lucru a fost un succes', şi-a exprimat convingerea Timofti.

Citeşte şi: 73 de morţi şi peste 100 de răniţi după explozia unei cisterne - FOTO

Preşedintele s-a referit şi la securitatea Republicii Moldova, care este una dintre prerogativele fundamentale ale şefului statului. În acest context, Nicolae Timofti a precizat că neutralitatea statului Republica Moldova rămâne un articol nefuncţional, atâta timp cât trupele Federaţiei Ruse staţionează în continuare pe teritoriul din stânga Nistrului, contrar voinţei Chişinăului şi în pofida angajamentelor asumate la nivel internaţional.

Totodată, securitatea statului şi credibilitatea în instituţiile de drept au fost afectate dramatic de mega frauda din sistemul bancar.

Şeful statului a declarat că a vorbit cu mândrie şi speranţă despre limba română, 'chiar şi acolo unde se consideră că avem acasă o limbă cu altă denumire: 'moldovenească'. 'Independenţa şi identitatea naţională, dragostea de ţară' - acestea au fost principalele atribute după care s-a condus pe durata mandatului său, se menţionează în comunicatul semnat de Nicolae Timofti.

Citeşte şi: Ar fi cea mai mare SURPRIZĂ: Ce numire vrea să facă Trump

'Mandatul de preşedinte mi-a expirat, dar misiunea de cetăţean continuă. Vă asigur că voi rămâne un cetăţean proeuropean, convins că vom duce la capăt ceea ce am început', a spus el, exprimându-şi speranţa că succesorul său va asigura prosperitatea ţării şi a cetăţenilor, o democraţie autentică, evoluţie şi nu involuţie, relatează agerpres.