Şeful poliţiei din Indonezia avertizează că parlamentul ar putea fi asediat de protestatari

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 21-11-2016 21:56

Şeful poliţiei din Indonezia a avertizat luni că protestatarii ar putea încerca să asedieze parlamentul pentru a protesta împotriva guvernatorului creştin al capitalei Jakarta, care, susţin ei, ar fi insultat Coranul, relatează Reuters. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pe 4 noiembrie pentru a dispersa mai mult de 100.000 de protestatari care cereau demisia guvernatorului creştin al Jakartei, Basuki Tjahaja Purnama. El a negat că ar fi comis vreo blasfemie, însă şi-a cerut scuze pentru declaraţiile sale.

Basuki Tjahaja Purnama candidează pentru al doilea mandat în februarie şi are doi contracandidaţi musulmani pentru funcţia de guvernator al capitalei - o poziţie puternică care a fost o piatră de temelie pentru Joko Widodo, ales preşedinte al Indoneziei în 2014. 'Anumite grupuri intenţionează prin metode ascunse să intre şi să ocupe parlamentul... Dacă (aceste acţiuni) au drept scop să răstoarne guvernul, atunci este vorba despre o încălcare a legii', au declarat luni şeful poliţiei Tito Karnavian şi şeful armatei Gatot Nurmantyo, citaţi de presa locală.

Poliţia a lansat săptămâna trecută o investigaţie în legătură cu afirmaţiile lui Purnama, primul creştin care deţine această funcţie. Acuzaţia de blasfemie împotriva lui Purnama a fost făcută de un grupuri musulmane, iar procurorii urmează să înainteze dosarul unui tribunal în următoarele săptămâni. Purnama ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, conform Agerpres.