Încă un politician moldovean îl atacă pe președintele-ales Dodon

Autor: Andreea Devreme, PoliticScan
Publicat: 25-11-2016 16:04
Actualizat: 25-11-2016 19:22

Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European din Moldova a răspuns declarațiilor lui Igor Dodon, noul președinte ales din Republica Moldova, privind pericolele integrării europene. Liderul PPEM l-a acuzat pe Dodon de minciună și i-a cerut să își folosească relațiile pentru a ajuta la rezolvarea conflictului din Transnistria.

„Integrarea Europeană este cel mai sigur instrument nu numai pentru asigurarea drepturilor omului, ci şi ale minorităţilor naţionale. Toate documentele de constituire a Uniunii Europene stipulează acest lucru. De fapt, pericolul pentru statul R. Moldova derivă din declaraţiile lui Igor Dodon că Crimeea ar fi parte a Federaţiei Ruse, aducând ca argument aşa-zisul referendum”, a spus Leancă în context pentru Jurnal de Chișinău.

Leancă i-a mai cerut lui Dodon să spună cum se va implica în rezolvarea conflictului transnistrean.

„Dacă se tot laudă că e un apropiat al Moscovei, să spună cum va reuşi să obţină reglementarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor ruseşti, ce mecanism va folosi pentru a obţine accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, dar fără condiţii politice!” a spus el, pentru sursa citată.

Leancă s-a declarat nemulțumit și de lipsa de reacție a Ministerului moldovean de Externe față de ultimele declarații ale lui Dodon.

Igor Dodon, președinte al partidului Socialiștilor din Republica Moldova (pro-rus), a câștigat alegerile prezidențiale și urmează să depună jurământul pentru a lua în primire postul. El este un critic al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, preferând apropierea de Moscova.