Suspans la CNATDCU: Sentința în cazul Kovesi se amână (surse)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 29-11-2016 00:20
Actualizat: 29-11-2016 23:36

Duminică, 27 noiembrie, a fost termenul limită acordat de CNATDCU comisiei de experți pentru depunerea raportului pentru teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Cei trei experți independenți nu au ajuns încă la un consens, iar decizia se amână, potrivit unor surse din Ministerul Educației.

Comisia de lucru formată din trei specialişti - prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - trebuie să elaboreze un raport comun. Termenul de înaintare a raportului către Comisia juridică a CNATDCU era 27 noiembrie, însă experții nu au ajuns încă la nicio concluzie. Contactați de stiripesurse.ro, aceștia au refuzat să comenteze, în vreme ce membrii Comisiei juridice nu au fost informați cu privire la finalizarea raportului.

Vezi și: Crin Antonescu, replică FULGER pentru Alina Gorghiu: Mă despart CATEGORIC!

În schimb, surse din Ministerul Educației precizează că termenul de finalizare a raportului a fost prelungit, fiind „o chestiune de câteva zile”. Odată finalizat, raportul va fi înaintat membrilor Comisiei juridice a CNATDCU. Aceștia au la dispoziție trei zile pentru a formula obiecții și pentru a solicita exprimarea unui vot formal. Dacă nu există obiecții, se consideră că raportul comun a fost aprobat în forma elaborată de comisia de lucru și este trimis Consiliului General al CNATDCU. Membrii Consiliului General sunt convocați de președintele CNATDCU, pentru a aproba prin vot raportul și, dacă verdictul este de plagiat, se sesizează ministrul Educației pentru retragerea titlului de doctor.

Teoretic, există șanse ca verdictul să fie aflat tocmai în ultima săptămână de campanie. Nu este însă exclus ca tocmai alegerile să ducă la tergiversarea cazului, pentru ca acesta să nu devină subiect de dezbatere politică în campanie. Anterior,  pe 17 noiembrie, Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara a constatat că sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigații Politice cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi este "parțial îndreptățită și fundamentată". Detalii AICI!

Laura Codruța Kovesi și-a susținut nevinovăția încă din 2012, iar după nominalizarea comisiei de experți a CNATDCU și-a exprimat dorința de a-și susține cauza în fața acestora. Solicitarea șefei DNA a fost însă respinsă.