Prima ceremonie de omagiu în Cuba în memoria lui Fidel Castro

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 28-11-2016 18:19

Prima ceremonie de omagiu în memoria lui Fidel Castro a început luni dimineaţă la Havana, unde mii de persoane au stat la coadă pentru a defila prin faţa portretelor alb-negru ale părintelui Revoluţiei cubaneze, decedat vineri la 90 de ani, relatează AFP. Punctul de pornire a fost dat de 21 de salve de tun trase din fortul situat în zona Golfului Havana, deschizând o săptămână de omagii ce va culmina cu funeralii duminică.

Sute de mii de persoane sunt aşteptate în Piaţa Revoluţiei din Havana, o vastă esplanadă de 72.000 m2 unde a răsunat adesea vocea lui Fidel Castro în timpul discursurilor sale furtunoase şi interminabile. Contrar aşteptărilor, urna conţinând cenuşa fostului preşedinte cubanez nu a fost prezentată publicului, conform Agerpres. După două zile de omagii în capitală, cenuşa lui Fidel Castro va fi transferată de la Havana la Santiago de Cuba (sud-est), într-o procesiune ce va parcurge pe o distanţă de o mie de kilometri 13 din cele 15 provincii cubaneze de miercuri până sâmbătă, cu mobilizarea probabilă a milioane de persoane.

Punctul culminant al celebrărilor, funeraliile lui "El Comandante" vor avea loc duminică la Santiago, leagănul Revoluţiei.