Jihadistul algerian Mokhtar Belmokhtar, vizat de un atac aerian francez, a fost probabil ucis

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 28-11-2016 21:26

Jihadistul de origine algeriană Mokhtar Belmokhtar, care s-a alăturat Al-Qaida în Maghreb (AQM), a fost vizat recent de un atac aerian francez în Libia şi a fost probabil ucis, a anunţat luni un responsabil american, relatează AFP. Atacul a avut loc în luna noiembrie, cu sprijinul serviciului de informaţii american, a precizat responsabilul american, confirmând informaţii apărute în Wall Street Journal.

Mokhtar Belmokhtar este liderul grupării Al-Mourabitoun care a lansat numeroase atacuri sângeroase în regiunea Sahel. Este şi gruparea care a revendicat răpirea în 2015 a agentului de securitate român Iulian Gherguţ de la o mină de magneziu din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Nigerul şi Mali. Moartea jihadistului a fost anunţată în mai multe rânduri, inclusiv în iunie 2015, în cursul unui atac american în Libia. Potrivit cotidianului american, atacul ilustrează extinderea cooperării militare şi a schimbului de informaţii între SUA şi Franţa.

După atentatele de la Paris, în noiembrie 2015, preşedintele american Barack Obama a anunţat o intensificare a schimbului de informaţii între serviciile de informaţii francez şi american. Ministrul apărării Jean-Yves Le Drian se află la luni la Washington pentru întrevedere cu omologul său american Ashton Carter, conform Agerpres. Al-Mourabitoun a apărut în 2013 din fuziunea grupării lui Mokhtar Belmokhtar şi a Mişcării pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.