Fostul preşedinte ucrainean Ianukovici acuză Kievul că ar fi declanşat conflictul din estul ţării

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 28-11-2016 21:37

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie 2014, a acuzat luni autorităţile prooccidentale venite la putere după revolta din Maidan de a fi responsabile pentru conflictul mortal din estul Ucrainei, relatează AFP. "Din păcate, radicalii au pus mâna pe putere" la Kiev, a declarat el prin videoconferinţă din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

Ianukovici a fost audiat de la distanţă în calitate de martor în procesul forţelor speciale de poliţie acuzate de justiţia ucraineană de a fi tras în manifestanţi în timpul revoltei populare din (piaţa) Maidan din Kiev, care a condus la destituirea şi fuga sa în Rusia. "Din noaptea de 21 spre 22 februarie, ei au ocupat clădirile publice şi reşedinţa Mejighiria (care i-a aparţinut), iar apoi au început să se pregătească să-şi impună voinţa asupra populaţiei din est şi sud, care dezaproba ceea ce se întâmpla la Kiev", a spus el. "Aşa a început războiul", a adăugat Ianukovici, precizând că "puterea actuală a declanşat războiul din Ucraina".

Destituit de parlamentul ucrainean după ce a fugit din Kiev, Ianukovici este inculpat în Ucraina pentru "crimă în masă", "uzurparea puterii" şi "furt de bunuri publice la scară mare". El a afirmat din nou că nu a dat ordinul să se tragă în mulţime. "De la început, m-am opus ideii de a folosi armele şi m-am opus vărsării de sânge", a asigurat el, conform Agerpres. Mişcarea de protest proeuropeană Maidan, care a luat forma în piaţa centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013, s-a încheiat trei luni mai târziu după o represiune sângeroasă şi moartea a aproximativ o sută de manifestanţi şi douăzeci de poliţişti în confruntări. Venirea proeuropenilor la putere a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi declanşarea unui conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării, care a făcut până acum peste 9.600 de morţi. Kievul şi occidentalii au acuzat Moscova că intervine militar pentru a sprijini rebelii proruşi, ceea ce Rusia neagă, aminteşte France Presse.