Atacatorul din Ohio, fără legătură directă cu vreo organizaţie teroristă

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 30-11-2016 23:30

Studentul american de origine somaleză care a rănit luni 11 persoane în Ohio înainte de a fi ucis de poliţie nu avea "legături directe" cu vreo organizaţie "teroristă", a afirmat miercuri secretarul pentru securitate internă, Jeh Johnson, citat de AFP. Cu toate că Abdul Razak Ali Artan şi-a manifestat pe pagina sa de Facebook sprijinul pentru islamiştii radicali, "nu am găsit până în prezent legături directe cu vreo organizaţie teroristă", a declarat Jeh Johnson la o reuniune a unui think-tank.

Studentul nu ar fi comunicat direct cu astfel de organizaţii, potrivit oficialului american. "Informaţiile de care dispunem ne fac să credem că este vorba despre acţiunea unei persoane care s-a radicalizat singur", a declarat secretarul pentru securitate internă. Autorităţile au considerat că actul său nu a fost "terorist", dar marţi agenţia de propagandă a grupării Stat Islamic a afirmat că studentul era un "soldat" al mişcării jihadiste, conform Agerpres.

Atacatorul "a iniţiat operaţiunea sa ca răspuns la apelurile de a lua ca ţinte cetăţeni ai ţărilor din coaliţia internaţională" care luptă împotriva jihadiştilor în Irak şi Siria, a adăugat agenţia Amaq, potrivit unei traduceri a SITE Intelligence Group, specializat în supravegherea site-urilor islamiste. Pe pagina sa de Facebook, închisă după atac, studentul a ameninţat Statele Unite. "Nu mai pot. America! Încetează să te implici în treburile altor ţări, mai ales în 'Umma' (comunitatea) musulmanilor", a scris el, potrivit presei americane. "Nu vă vom lăsa în pace până când nu le veţi da pace musulmanilor", a mai scris Abdul Razak Ali Artan. De asemenea, el a subliniat că Anwar al-Awlaki, un imam american care recruta pentru organizaţia Al-Qaida ucis de o dronă americană în Yemen, a fost un erou.