Guvernul britanic, adus în faţa instanţei pentru calificarea unui musulman drept extremist

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 06-12-2016 16:10

Procesul intentat contra guvernului britanic pentru calificarea unui bărbat musulman drept 'extremist care promovează ura' a început marţi la un tribunal din Londra, informează DPA. Dr. Salman Butt, editor la blogul islam21c.com, a lansat în luna august o acţiune în instanţă contra guvernului britanic după ce a fost numit lider extremist non-violent într-un comunicat de presă al executivului de la Londra.

În cadrul strategiei 'Prevent', de combatere a extremismului, guvernul fostului premier britanic David Cameron a elaborat o serie de principii pe care universităţile ar trebui să le aplice pentru a proteja studenţii de 'influenţa otrăvitoare şi nocivă a ideilor extremiste'. Butt a fost dat exemplu ca unul dintre cei şase vorbitori care la evenimente din mediul academic londonez 'şi-a exprimat on-the-record opinii contrare valorilor britanice'.

Avocata Saimo Chahal, care îl reprezintă pe Salman Butt, susţine includerea principiilor respective în comunicatul de presă a fost ilegală întrucât s-a încălcat dreptul la liberă exprimare. Ea a adăugat că informaţiile strânse despre Butt încalcă legislaţia privind protecţia datelor şi a explicat că procedura guvernamentală de identificare a persoanelor drept extremiste este una defectuoasă. Chahal a subliniat că numirea clientului său drept 'extremist' este incorectă şi inacceptabilă, conform Agerpres. ''Opinia guvernului conform căreia există o scară rulantă care începe cu conservatorismul religios şi se încheie cu extremismul violent nu este dovedită'', a afirmat avocata lui Salman Butt.