DNA revine în FORȚĂ: Noi audieri în dosarul Microsoft 2 / UPDATE

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 12-12-2016 11:13
Actualizat: 12-12-2016 12:10

UPDATE

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a anunţat, luni, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a fost pus sub control judiciar în dosarul "Microsoft 2". "Am interdicţia să nu părăsesc ţara fără încuviinţare. Sigur că voi contesta decizia", a spus Athanasiu, adăugând că procurorii nu au dispus sechestru pe averea sa.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că măsura controlului judiciar ar fi fost luată din cauza prejudiciului foarte mare constatat în acest caz şi a faptelor ce au dus la crearea lui. La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a foştilor miniştri ai Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Dan Nica şi Silvia Adriana Ţicău şi a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, în dosarul "Microsoft 2".

ŞTIREA INIŢIALĂ

Fostul ministru Alexandra Athanasiu și fostul secretar de stat, Adriana Țicău, s-au prezentat, luni, la sediul DNA. Aceștia sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu în dosarul "Microsoft".

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a foștilor miniștri ai Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Dan Nica și Silvia Adriana Țicău și a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării, în dosarul "Microsoft 2".

DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbHŢ", potrivit DNA.