MĂCEL în Siria: Zeci de civili au fost uciși, se vorbește și despre ARME CHIMICE

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 12-12-2016 21:00
Actualizat: 12-12-2016 22:21

Cel puţin 53 de civili, între care 16 copii, au fost ucişi luni în atacuri aeriene care au vizat un sector controlat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în centrul Siriei, a anunţat luni organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

Cel puţin 21 de civili, printre care cinci copii, şi-au pierdut viaţa luni în lovituri aeriene care au avut ca ţintă oraşul Raqqa, bastion întărit al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

'Atacuri aeriene intense' au vizat luni dimineaţa localitatea Ouqayribat şi mai multe sate din împrejurimi, în estul provinciei Hama, potrivit OSDO, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL SEXUAL la Universitatea de Medicină: Un profesor s-a DEZBRĂCAT în fața studenților! Reacția ȘOCANTĂ a studentelor / VIDEO

Această regiune se află sub controlul jihadiştilor SI, care au recucerit duminică oraşul antic Palmira, din provincia vecină Homs.

Un bilanţ iniţial indica 34 de morţi, dar OSDO a avertizat că numărul victimelor ar putea fi mai mare din cauza în special a lipsei infrastructurii în domeniul sănătăţii pentru îngrijirea răniţilor.

Citește și: De ce GEM femeile când fac SEX? Nu are legătură cu plăcere

Este imposibil să se cunoască imediat dacă aceste lovituri au fost lansate de regim sau de armata rusă, care intervine în Siria în sprijinul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

OSDO a anunţat 'zeci de cazuri de sufocare' dar nu a fost totuşi în măsură să confirme imediat un posibil atac chimic.

Citește și: Concursul care face RAVAGII printre tinere: Încearcă să prindă banii cu SÂNII / VIDEO

După mai mult de un an de investigaţii, o echipă de anchetatori formată de ONU în august 2015 pentru a-i identifica pe autorii unor atacuri cu armă chimică în Siria a concluzionat că armata siriană a răspândit din elicopter clor gazos în trei localităţi din nordul Siriei în 2014 şi 2015 şi faptul că SI a lansat la rândul său un atac cu gaz muştar (iperită) în august 2015.

Raqqa, oraş în nordul Siriei, este frecvent vizat de bombardamentele coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Statele Unite şi uneori de aviaţia rusă aliată a regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad.

"Bilanţul s-ar putea înrăutăţi, pentru că sunt persoane grav rănite şi altele date dispărute", a subliniat OSDO.

La începutul lui noiembrie, o coaliţie arabo-kurdă sprijinită de Statele Unite, Forţele democratice siriene (FDS), au lansat o ofensivă pentru a cuceri Raqqa, considerat capitala SI.

Anterior în cursul zilei de luni, cel puţin 53 de civili, printre care 16 copii, şi-au pierdut viaţa în lovituri aeriene care au vizat un alt teritoriu aflat sub controlul SI, provincia Hama din centrul Siriei.

Aceste bombardamente au avut loc după ce la sfârşitul săptămânii trecute jihadiştii au recucerit oraşul istoric Palmira, la aproape nouă luni după ce au fost izgoniţi din localitatea situată în deşertul sirian şi ale cărei vestigii antice fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.