Iranul lansează AMENINȚĂRI NUCLEARE: Ce ARME TERIBILE construiește regimul de la Teheran

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 13-12-2016 19:10
Actualizat: 13-12-2016 20:19

Iranul şi-a anunţat marţi intenţia de a construi nave cu propulsie nucleară, ca reacţie la prelungirea cu zece ani a sancţiunilor americane, cu riscul tensionării suplimentare a relaţiilor bilaterale, transmite AFP.

Preşedintele Hassan Rohani a calificat drept 'încălcare' a acordului nuclear din 2015 prelungirea sancţiunilor de către Congresul SUA şi a cerut şefului Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) 'să planifice conceperea şi producerea de motoare cu propulsie nucleară pentru transportul maritim', informează agerpres.ro.

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

În 2012, în pline tensiuni între Teheran şi comunitatea internaţională în legătură cu dosarul nuclear, în parlamentul iranian a fost evocată construirea de motoare nucleare, utilizabile pentru nave şi submarine. Şeful OIEA din acea perioadă, Fereydoon Abbasi Davani, a afirmat atunci că Iranul avea capacitatea, nu însă şi intenţia de a construi astfel de motoare.

Cu doar câteva excepţii, spărgătoare de gheaţă ruseşti, marea majoritatea a navelor cu propulsie nucleară sunt militare.

Citește și: Madonna ȘOCHEAZĂ din nou: Ce a putut să facă pe scenă / VIDEO HOT

Experţii au estimat atunci că fabricarea unor astfel de motoare ar fi prea costisitoare.

Rohani îşi asumă riscul de a fi acuzat de SUA şi de Israel că vrea să dezvolte capacităţile nucleare ale Iranului în pofida acordului nuclear încheiat cu marile puteri în vara lui 2015.

Citește și: Simona Halep uimește din nou: A anunțat că RENUNȚĂ

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit în viitoarea sa administraţie câţiva adversari vehemenţi ai Iranului, printre care James Mattis, viitorul ministru al apărării, şi Mike Pompeo, care va prelua conducerea CIA.