Un Brexit dur ar fi o greşeală, consideră ambasadorul SUA pe lângă UE

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 15-12-2016 00:03

Încurajarea unei ieşiri fără compromisuri a Marii Britanii din Uniunea Europeană - aşa-numitul Brexit "dur" - ar fi o greşeală, a estimat miercuri ambasadorul american pe lângă UE, Anthony Gardner, în cadrul unui interviu acordat agenţiei France Presse. "Ar fi o mare greşeală dacă Marea Britanie ar fi încurajată să recurgă la un Brexit dur", a spus Gardner, al cărui mandat e pe cale să se încheie, după trei ani în funcţia de ambasador. "O ieşire tumultuoasă din UE, fără o perioadă de tranziţie consistentă, ar fi un factor perturbator şi, pentru companiile americane, o greşeală uriaşă", a completat diplomatul american la Strasbourg, în cadrul ultimei sale vizite la Parlamentul European în calitate de ambasador al SUA pe lângă UE.

Susţinător declarat al proiectului european, Anthony Gardner şi-a exprimat speranţa că viitoarea administraţie americană nu va transmite un mesaj favorabil unui Brexit dur. "Mesajul meu pentru administraţia Trump va fi acesta: există şi un alt punct de vedere în afară de cel britanic. UE are preocupări legitime în ce priveşte aceste negocieri, în special într-un an în care vor avea loc alegeri şi nimeni nu îşi permite să îi asigure un acord mai bun unei ţări care pleacă, în detrimentul unei ţari care rămâne în UE", a explicat ambasadorul SUA, făcând referire în special la alegerile care au loc în 2017 în Franţa şi Germania, conform Agerpres.

Diplomatul american a mai declarat că Statele Unite nu trebuie "să privilegieze relaţiile cu anumite ţări (...) ignorând UE şi instituţiile UE".