Portugalia: 'Ameliorare considerabilă' a stării de sănătate a lui Mario Soares

Autor: Andrei Radu
Publicat: 16-12-2016 06:49

Starea de sănătate a fostului preşedinte socialist al Portugaliei Mario Soares, 92 de ani, a cunoscut o "ameliorare considerabilă" după internarea sa în spital, marţi, au constat medicii joi, menţinând însă un prognostic vital "rezervat", scrie AFP.

"Starea de sănătate a lui Mario Soares continuă să evolueze favorabil, deşi rămân unele rezerve în legătură cu prognosticul său vital", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Crucii Roşii din Lisabona, José Barata, adăugând că fostul şef al statului este în continuare inconştient.

Citește și: Guvernul britanic neagă că vor fi necesari zece ani pentru un nou acord cu UE

Dintr-o cauză medicală nedezvăluită, Mario Soares a fost internat marţi în zori "într-o stare critică" şi admis în secţia de terapie intensivă a spitalului.

Potrivit apropiaţilor săi, el nu şi-a revenit niciodată complet după encefalita care l-a lovit în ianaurie 2013, iar starea lui de sănătate s-a deteriorat după decesul soţiei în iulie 2015.

Mario Soares, care a contribuit la instaurarea democraţiei în 1974 şi apoi la integrarea europeană a ţării sale, a rămas în prim-planul vieţii politice portugheze timp de aproape 40 de ani, anunță Agerpres.

Fondator al Partidului Socialist portughez, el a fost ministru de externe, de două ori şef al guvernului, preşedinte al ţării între 1986 şi 1996 şi ulterior deputat european.