Oreste: 'Începe destabilizarea Poloniei? România poate fi URMĂTOAREA ȚINTĂ?'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 19-12-2016 11:03
Actualizat: 19-12-2016 22:11

Oreste Teodorescu a publicat pe blog-ul său o analiză a situației geopolitice din estul Europei și cum este România afectată de rezultatul recent al alegerilor parlamentare.

”Romania este legata, indisolubil de Polonia, atat prin faptul ca ambele tari gazduiesc componente ale scutului american anti-racheta, dar mai ales prin pozitionarea lor geostrategica, ca avanposturi NATO. Din aceste considerente, ambele state au devenit tinte ale serviciilor speciale ruse, iar asupra lor s-a abatut umbra intereselor Kremlinului, atat de clar enuntate de nou tar, Vladimir Putin.

Ne trebuie o atentie sporita si mai ales intelepciune politica in asigurarea stabilitatii si predictibilitatii statutului de partener euroatlantic, mai ales ca observam efectele razboiului informational, in ceea ce se deruleaza acum in tara partenera, Polonia, unde guvernul condus de Beata Szydlo, format de partidul Lege și Justitie al lui Jaroslaw Kaczynski, a intrat in conflict deschis cu Tribunalul Constituțional, ceea ce a generat ample manifestatii de strada.

Citeste si: E Furtună în Parlament: Găină și Cocoș vor vota viitoarele legi pentru români

Iata cum s-au derulat evenimentele din Polonia, pentru a intelege simai bine de ce Romania are nevoie de liniste interna si timp pentru a elobora de urgenta un proiect de aparare impotriva provocarilor care vin de la Rasarit:

- La sediul Centrului de excelenta al contraspionajului din Polonia, care inca nu a fost acreditat de NATO s-au prezentat la ora 01.30 cativa oficiali ai Ministerului Apararii din Polonia, insotiti de politia militara cerand conducerii militare sa paraseasca postul, intrucat a fost demisa.

- Colonelul Krzysztof Dusza, seful operativ al Centrului nu recunoaste calitatea oficiala a vizitatorilor . „Le-am spus caa prezenta lor acolo este ilegala. Cand au iesit, am cerut jandarmeriei sa puna sigiliu pe usa”, a afirmat ofiterul in fata presei.

- Mai mult, colonelul a sustinut ca se afla in functie, argumentand ca el se afla in subordinea ministrului slovac al apararii si ca este necesara o decizie comună polono-slovaca pentru a fi demis.

- Premierul slovac, Robert Fico, intrebat despre aceasta la Bruxelles, a spus ca el nu vede deloc lucrurile asa cum a sustinut colonelul Krzysztof Dusza . „Mi se pare ca este o afacere care tine de suveranitatea Poloniei si nu voi comenta”, a declarat Fico, citat de agenția poloneză de presa PAP.

- Ministerul Apararii de la Varsovia a anuntat intr-un comunicat ca l-a instalat la sediul Centrului de excelenta al contraspionajului din Polonia pe noul director interimar, colonelul Robert Bala.

- Fostul ministru liberal al apararii, Tomasz Siemoniak, a calificat aceasta operațiune nocturna drept un „scandal absolut”, un „fapt fara precedent intr-o tara membra NATO” si a cerut scuze Slovaciei, in numele Poloniei.

- Actualul ministru al apararii, Antoni Macierewicz, este considerat „un dur” al partidului Lege și Dreptate. Cand era viceministru al aparaii, in 2006, s-a facut remarcat prin „epurările” ample operate in randul serviciilor de informatii ale armatei poloneze.

Scenariul polonez poate izbugni oricand si in Romania, daca presedintele Iohannis si Liviu Dragnea nu gasesc o cale de armonizare institutionala intre Presedintie si Guvern.

Criza din Polonia a izbucnit pe fondul rivalității dintre partidul PiS (conservator), condus de Jaroslaw Kaczynski, si Platforma Civica (PO), de centru, formatiune intrata de-acum in opoziție, dupa ce a stat opt ani la putere. Cele doua blocuri politice se acuza reciproc că vor sa aducă in Curtea Constitutionala judecatori care le sunt favorabili.

In momentul in care venea la putere partidul lui Jaroslaw Kaczynski, instanta constituționala i-a blocat unele initiative, inclusiv o ampla verificare a numeroși oficiali, conducatori de intreprinderi si jurnalisti, banuiti ca au legaturi cu fostul partid comunist si cu serviciile secrete ruse.

Astazi, mii de persoane s-au adunat in fata palatului prezidential din Varsovia pentru a apara libertatea mass-media considerand-o ameninţata de dreapta populistă la putere in Polonia şi a denunţa presupuse fraude in timpul unor voturi in parlament cu o zi inainte, relateaza France Press.

Raspunzand la chemarea miscarii de aparare a democratiei KOD si mai multor partide de opozitie, manifestantii au declarat ca protesteaza, impotriva unui numar de reforme foarte controversate ale conservatorilor populişti la putere, precum şi contra adoptarii bugetului de stat pentru 2017 in conditii considerate ilegale de opoziţie.

Situatia Uniunii Europene este si asa foarte dificila, in actualul context geopolitic si mai ales ca partidele extremiste, fie de dreapta, fie de stanga, finantate de la Moscova au procente foarte mari, amenintand sa strice pacea sociala in tari precum Franta, Italia, Olanda, Germania…iar o destabilizare a Poloniei ar insemna vulnerabilizarea NATO in regiune.

Intr-o asemenea situatie, Romania nu-si poate permite sa riste siguranta nationala pentru orgolii marunte si interese de partid. De aceea, sunt absolut convins, ca foarte curand, vom avea un guvern stabil, condus de un premier fara probleme penale si ca vom putea da dovada, ca dupa 27 de ani de tranzitie de la totalitarism la democratie si de la economia centralizata la piata libera, ne-am maturizat suficient incat sa ne transformam din victime in romani liberi si patrioti!”, a scris Oreste pe blog-ul său.