'Fost parlamentar, în prezent șomer, caut loc de muncă'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 21-12-2016 07:54
Actualizat: 21-12-2016 08:00

Cu 61,5% din noul Parlament format din deputaţi şi senatori aflaţi la primul mandat, mulţi dintre foştii aleşi se văd nevoiţi să se întoarcă la alte activităţi. Nu toţi vor însă să plece din "Casa poporului" şi îşi caută loc de muncă la colegii mai norocoşi.

Potrivit unor surse politice, aproximativ 30 de foşti parlamentari încearcă să se angajeze în alte funcţii la Parlament (consilier, funcţionari), cu sprijinul actualilor parlamentari. Majoritatea sunt foşti parlamentari PNL, liberali loviţi nu numai de dorinţa conducerii de înnoire a listelor, ci şi de rezultatele sub aşteptări de la alegerile.

Vezi şi: Nici nu au depus jurământul și au și DEMISIONAT. 2 deputați aleși lasă baltă Parlamentul

În legislatura 2012-2016, deputaţii şi senatorii şi-au angajat peszte 2200 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajaţi la un parlamentar. Suma pe care aleşii o decontau, lunar, de la Cameră şi Senat, pentru remunerarea acestora depăşea trei milioane de lei.

Potrivit Legii 96/2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, parlamentarilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului. Drepturile băneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului.

Vezi şi: VIDEO - HAOS TOTAL în PNL: Lider județean cere DEMISIA propriului deputat

Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă sau a unei convenţii civile, ambele pe durată determinată. În cazul angajării pe baza unui contract de muncă, încadrarea salariaţilor se face la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză, iar în cazul convenţiei civile, aceasta se încheie între deputatul sau senatorul în cauză şi persoana fizică.