DOLIU Un celebru fost ministru de Interne a încetat din viaţă / VIDEO

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 21-12-2016 18:20

Un celebru fost ministru de Interne din perioada comunistă a încetat din viaţă. Acesta a devenit foate cunoscut după ce a fost implicat în celebra 'Acţiune Autobuzul' din vara lui 1981. Fostul demnitar comunist George Homoştean, fost ministru de Interne în anii 1980, a murit la Alba Iulia. George Homoştean avea 93 de ani.  anului 1981.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

A fost veteran de război, fiind rănit în 1945, în Munţii Tatra şi până în prezent a fost preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Hunedoara. George Homoştean a fost ministru de Interne timp de un deceniu, iar ulterior, între 1988 – 1989 a fost ambasador la Praga, conform adevarul.ro.

Citește și: Aceștia sunt porcii răsfățati pentru a satisface nevoile japonezilor de carne superioară

Numele lui George Homoştean este legat de intervenţia în forţă a autorităţilor în „Operaţiunea Autobuzul”. În august 1981, trei tineri cu vârste între 23 şi 32 de ani au furat arsenalul postului de miliţie din Pui şi au deturnat un autobuz care circula pe ruta Haţeg – Orăştie. Din arsenalul furat de terorişti, după ce au spart peretele clădirii Miliţiei din Pui, făceau parte trei pistoale mitralieră de calibru 7,62 mm cu pat rabatabil, trei pistoale de calibru 7,65 mm model 1974, şapte încărcătoare de pistol-mitralieră, dintre care şase pline cu muniţie, şase încărcătoare de pistol, trei baionete, trei cuţite, o busolă, 55 cartuşe de calibrul 7,65 mm şi 570 cartuşe de calibrul 7,62 mm. Teroriştii au luat peste 40 de ostatici şi l-au obligat pe şofer să se îndrepte spre Timişoara, cu intenţia de a părăsi România. Autobuzul s-a îndreptat spre Timişoara, iar în scurt timp pe urmele sale au pornit echipaje ale Miliţiei şi Securităţii. Pe traseu, şoferul era silit să oprească în staţii, pentru a lua călători, pentru că teroriştii voiau ca numărul pasagerilor să fie cât mai mare. În apropiere de Recaş, un autotren a blocat înaintarea autobuzului, în timp ce în spate rămăsese o camionetă de transport de pâine. Autobuzul a oprit şi încercuit de forţele militare şi ale Miliţiei. Şoferul fusese ucis, după ce forţele de intervenţie au deschis focul asupra autobuzului, care voia treagă prin blocajul instituit, iar negocierile pentru eliberarea ostaticilor au eşuat. Cei trei tineri ceruseră un elicopter şi 30.000 de dolari, pentru a putea fugi din ţară. Nicolae Ceauşescu a dat ordinul lichidării lor.

Citește și: STUDIU Anumite virusuri sunt mai ‘blânde’ cu femeile decât cu bărbații

În 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a anunţat trimiterea în judecată a acestuia, alături de maiorul în rezervă Marin Pârvulescu, colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri de securitate şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, înainte de 1989. Cei patru au fost inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul morţii dizidentului Gheorghe Emil Ursu, decedat la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava, conform sursei citate.