Antonio Guterres pledează pentru o alianţă internaţională de protecţie a refugiaţilor

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 24-12-2016 10:15

Viitorul secretar general al ONU, portughezul Antonio Guterres, a pledat vineri pentru o alianţă internaţională "capabilă să restabilească regimul de protecţie a refugiaţilor", relatează AFP. "De la sfârşitul anului trecut, asistăm la o deteriorare clară a regimului internaţional de protecţie a refugiaţilor", a declarat el la Lisabona în faţa parlamentului portughez, care i-a decernat Premiul pentru Drepturile Omului 2016.

"Frontierele au fost închise treptat, din ce în ce mai multe solicitări de azil au fost respinse", a afirmat fostul premier socialist portughez, care a denunţat "încălcarea dreptului internaţional al refugiaţilor". Invocând rolul exemplar al Portugaliei în materie de primire a refugiaţilor, Antonio Guterres a dat asigurări că Lisabona are "autoritatea morală de a mobiliza" comunitatea internaţională "astfel încât drepturile omului să progreseze din nou". De asemenea, Guterres a criticat "incapacitatea Europei de a se organiza pentru a respecta dreptul internaţional în materie de refugiaţi şi pentru a veni în ajutorul oamenilor aflaţi în situaţie dramatică".

Antonio Guterres îi va succeda în funcţie de la 1 ianuarie sud-coreeanului Ban Ki-moon, pentru un mandat de cinci ani, conform Agerpres. Guterres a fost prim-ministru socialist al Portugaliei între 1995 şi 2002, iar ulterior Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi din iunie 2005 până în decembrie 2015.