Guvern: Cota de energie regenerabilă promovată prin certificate verzi - 8,3% din consumul final brut

Autor: Andrei Radu
Publicat: 29-12-2016 15:02
Actualizat: 29-12-2016 15:44

Pentru 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern.

Cota pentru anul viitor a fost stabilită de Executiv pe baza comunicării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali. Pentru anul 2016, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menținerea acesteia și pentru anul viitor ar fi condus, conform calculelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, aproximativ 5%.

Citește și: Vremea în apropierea Anului Nou: Ninsori viscolite și cod GALBEN de intensificări ale vântului

Actul normativ a fost supus analizei de Consiliul Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinând punct de vedere favorabil.

Informaţii suplimentare:

Precizăm că această Hotărâre de Guvern va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect pentru care s-a obţinut Decizia Comisiei Europene de aprobare a modificărilor propuse pentru schema de sprijin a fost transmisă autorităților Române în data de 19.12. a.c.