Lupte grele în ultimul bastion jihadist din Siria

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 18-01-2017 14:57

Luptele au devenit şi mai violente miercuri în oraşul sirian Deir Ezzor din Siria, unde jihadiştii au dat foc la pneuri şi ţiţei pentru a împiedica raidurile interminabile ale aviaţiei regimului de la Damasc, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, relatează agerpres.

De asemenea, un grup al opoziţiei care publică informaţii despre acest oraş asediat din estul Siriei a anunţat că SI a executat 10 combatanţi proregim capturaţi în timpul asediului.

Citeşte şi: PANICĂ în centrul Italiei. Trei cutremure într-o singură oră au zguduit Roma - FOTO

Jihadiştii desfăşoară începând de sâmbătă o ofensivă de anvergură pentru a cuceri treimea de teritoriu din Deir Ezzor aflată încă în mâinile guvernului, precum şi aeroportul militar.

Avioanele ruse şi siriene întreprind fără încetare raiduri pentru a încerca să stopeze înaintarea lor, potrivit unei surse militare.

La rândul lor, jihadiştii încearcă să creeze o perdea de fum deasupra poziţiilor lor. 'Statul Islamic dă foc la pneuri şi butoaie cu ţiţei la Deir Ezzor pentru a împiedica aparatele ruse şi siriene să bombardeze oraşul', a subliniat OSDO.

De sâmbătă şi până în prezent, au fost ucişi 46 de combatanţi proregim, 75 de jihadişti şi peste 30 de civili, potrivit organizaţiei neguvernamentale.

Un militant local a declarat miercuri pentru AFP că SI a ucis cel puţin 10 combatanţi guvernamentali capturaţi în timpul luptelor. 'SI i-a executat noaptea trecută, trecând peste ei cu tancurile', a declarat Omar Abou Leila, 25 de ani, care publică informaţii despre oraş. El a precizat că aceste execuţii oribile au avut loc în partea aflată sub controlul SI.

Citeşte şi: Teroristul din Istanbul a fost coordonat de Stat Islamic. Ţinta iniţială era alta

'Dacă SI va cuceri cartiere aflate încă în mâinile forţelor guvernamentale, va avea loc un masacru. Aceasta ne îngrijorează foarte tare', a declarat el.

Jihadiştii, excluşi din armistiţiul stabilit în Siria de Rusia şi Turcia în urmă cu trei săptămâni, practică masacre în masă împotriva insurgenţilor, forţelor regimului şi civililor, folosind adesea metode barbare, notează France Presse.