Japonia simulează reacţia sa în cazul unui conflict militar între China şi Taiwan

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 20-01-2017 14:11
Actualizat: 20-01-2017 14:37

Japonia va desfăşura săptămâna viitoare un exerciţiu de simulare a unei confruntări militare între China şi Taiwan, a relatat agenţia de presă Kyodo, preluată de AFP, conform agerpres.

Forţele de Autoapărare, numele dat armatei nipone, vor efectua acest exerciţiu cu participarea, ca observator, a armatei americane, a precizat o sursă guvernamentală japoneză pentru agenţia de presă Kyodo.

ATAC armat în metroul parizian. Poliţiştii sunt pe urmele agresorului - FOTO

Nicio desfăşurare de trupe nu va avea loc, iar scenariul este cel al unui răspuns al SUA şi al Japoniei la un conflict militar, a precizat Kyodo.

Un responsabil al Ministerului japonez al Apărării contactat vineri de AFP a refuzat să facă orice comentariu.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a făcut apel la Japonia să nu se implice în ceea ce a calificat a fi 'o afacere internă'.

"Cred că acest lucru arată că o lume stabilă este ultimul lucru pe care îl doresc unii în Japonia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, în cadrul unei conferinţe de presă. "Aş vrea să subliniez că această chestiune a Taiwanului este o afacere internă a Chinei şi sperăm că Japonia va fi extrem de prudentă în afirmaţiile şi acţiunile sale (...) şi nu va face nimic care ar compromite pacea şi stabilitatea regionale", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Beijingul s-a alarmat după câştigarea alegerilor în SUA de către Donald Trump. La începutul lunii decembrie, Trump a încălcat tradiţia de patru decenii a politicii americane şi a discutat telefonic cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Citeşte şi: Atacul ERONAT al aviaţiei nigeriene a MASACRAT 170 de refugiaţi

China interzice oricărei ţări cu care ea are relaţii diplomatice să aibă simultan relaţii cu Taiwanul: este principiul 'Chinei unice'.

Trump a ameninţat încă de la mijlocul lunii decembrie 2016 că nu va mai recunoaşte acest principiu, care a fost totuşi respectat de către SUA din 1979, când Washingtonul a rupt legăturile oficiale cu Taiwanul.