Adevărata lovitură de stat este în sănătate, cu un deficit de medici de 24% și de asistenți de 14%

Autor: Andreea Paul, Economist
Publicat: 23-01-2017 10:37
Actualizat: 23-01-2017 10:43

Dezbatem mult, dar ratăm lucrurile esențiale de care depinde șansa la viată a românilor, a copiilor și părinților noștri. Astăzi, în România există un deficit de medici de 24% și un deficit de asistenți medicali de 14%. Or noi vorbim doar de nevoia construcției altor spitale regionale.
În luna octombrie 2016 își exercitau profesia de medic un număr de 33.702 medici în spitalele publice. Dintre aceștia 14.747 sunt medici rezidenți. Asta înseamnă aproape jumătate din medicii activi sunt rezidenți, adică peste 4 din 10 medici.
La mijlocul anului trecut, salariul mediu brut al unui medic era de 6503 lei, iar în octombrie contravaloarea gărzilor s-a mărit cu 85%, care se includ în salariul brut. Medicul rezident primea la mijlocul anului trecut un salariu mediu brut de 2500 lei, iar un asistent medical de 3448 lei.
Așadar, împotriva acestei "lovituri de stat" sunt două soluții:
1. Atragerea personalul medical calificat și motivat, prin dublarea cu fapte a strategiei Ministerului Sănătății și a Planului Multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane în sănătate 2017 - 2020, adoptat în luna octombrie 2016. Azi nimeni nu vorbește despre el și riscă să rămână încă un document bine făcut doar pe hârtie.
2. Eliminarea risipei din cheltuielile bugetare alocate sănătății, din achizițiile publice aferente și creșterea alocărilor bugetare din PIB. Azi sunt 339 de spitale publice în administrarea ministerului sănătății și a administrațiilor publice locale și alte 39 de spitale în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie. Cât de greu poate fi un control serios, monitorizarea și eficientizarea execuțiilor bugetare ale celor 378 de spitale publice? Doar voință să fie.
Lipsa ei este adevărata lovitură de stat. În sănătate. Adâncirea deficitului de personal medical este un risc major de securitate națională.
Vreau un sistem de sănătate performant, competitiv, care să dea șansă la viață sănătoasă românilor, iar la dezbaterea bugetului țării îmi doresc măsuri ferme adoptate în acest sens.
Andreea Paul
Președintele INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, www.inaco.ro
Lect. Univ. Dr Facultatea REI, ASE