Doctor în drept: preşedintele NU poate convoca referendum pe amnistie şi graţiere

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 23-01-2017 20:41

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va declanşa procedura de organizare a unui referendum naţional pe tema amnistiei şi graţierii. Profesor-doctor în drept şi fost preşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei, Ioan Chelaru, susţine că în conformitate cu Articolul 74 din Constituţie, preşedintele nu poate convoca această procedură pe teme de justiţie.

"Cred că cine îl sfătuieşte pe preşedinte nu i-a explicat prea bine prevederile Constituţiei, care specifică la Articolul 74, alineat 2 că amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiavei legislative din partea cetăţenilor.

Conform legii, preşedintele nu poate convoca un referendum naţional pe tema amnistiei şi graţierii.

Rămân la părerea pe care mi-am excprimat-o constant de-a lungul timpului ca parlamentar, că politica penală a unui stat nu poate fi rezultatul unei conjuncturi politice de moment", a declarat Ioan Chelaru, pentru STIRIPESURSE.RO.

Problema este mai complicată decât pare la prima vedere. Avem o decizie a Curţii Constituţionale care ne spune că preşedintele nu poate fi îngrădit de Parlament cu privire la temele pe care convoacă referendum (DECIZIA Nr.567din 11 iulie 2006), dar pe de altă parte avem şi Constituţia, care are prevederi clare la articolul 74, alineat 2.

Iată ce prevede Constituţia:

 

"ARTICOLUL 74
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea"