Neil Gorsuch este noul judecător al Curții Supreme al SUA

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 01-02-2017 03:11
Actualizat: 01-02-2017 06:21

Judecătorul Neil Gorsuch a fost numit de președintele Donald Trump la Curtea Supremă al SUA în locul judecătorului Antonin Scalia, decedat la sfârșitul anului trecut.

La 49 de ani, Gorsuch este cel mai tânăr magistrat nominalizat la instanţa supremă a SUA în ultimul sfert de secol, pentru o funcţie care se acordă pe viaţă. 

Confirmarea lui de către Senat ar putea fi obiectul unei lupte politice, după ce republicanii au refuzat anul trecut să dezbată propunerea făcută pentru acelaşi post de preşedintele Barack Obama, aflat spre finalul celui de-al doilea mandat la Casa Albă. Unii senatori democraţi au anunţat deja că vor încerca să blocheze orice candidat desemnat de Trump. 

Originar din statul Colorado şi absolvent al facultăţii de drept de la Harvard, Neil Gorsuch este în prezent judecător în cel de-al 10-lea circuit al Curţii de Apel a SUA, cu sediul la Denver, unde a fost numit în 2006 de preşedintele George W. Bush. 

Ca şi judecătorul Scalia, căruia ar urma să-i ia locul, candidatul propus de preşedintele republican este cunoscut pentru vederile sale conservatoare. Dacă va fi confirmat, el va reface majoritatea conservatoare în completul de nouă magistraţi al Curţii Supreme. Opinia sa ar urma să cântărească greu în chestiuni controversate cum ar fi avorturile, dreptul americanilor de a purta arme, pedeapsa cu moartea şi problemele religioase. 

Un exemplu de caz asupra căruia Gorsuch s-a pronunţat deja este cel al proprietarilor de companii private, care după opinia sa pot refuza din motive religioase să aplice o prevedere a legii asigurărilor medicale cunoscute sub numele de Obamacare - includerea în asigurare a contracepţiei pentru femei. 

Potrivit Reuters, nu se aşteaptă, totuşi, ca revenirea în formula de nouă să schimbe poziţia Curţii Supreme în privinţa avorturilor, permise în SUA printr-o sentinţă din 1973.