Plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, aprobate de Senat

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 01-02-2017 19:45

Senatul a aprobat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, act normativ care precede aprobarea legilor bugetare pentru anul în curs. "Proiectul de lege a fost întocmit în conformitate cu prevederile art. 26 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Prin acest proiect de lege propunem spre aprobarea dumneavoastră plafoanele obligatorii, printre care aş enumera plafonul bugetului de stat consolidat, plafonul pentru cheltuieli de personal, plafonul propus pentru datoria publică guvernamentală. Având în vedere că este necesară aprobarea acestei legi înainte de aprobarea legilor bugetare pentru anul 2017 vă rugăm să fiţi de acord cu raportul de admitere al Comisie de buget", a afirmat Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Senatorul PNL Eleonora Hărău consideră că PSD a dimensionat toate plafoanele pe un PIB supraestimat. "Acest act normativ are punct slab, şi anume că PSD dimensionează toate plafoanele pe un PIB de peste 815 miliarde lei în 2017 faţă de 758 în 2016. Supraestimarea aceasta acoperă toate cheltuielile, ceea ce face din această construcţie un sofism perfect. Cu alte cuvinte - o construcţie logică, pe o bază falsă. Dorim succes celor care vor gestiona un astfel de buget, dar PNL îşi manifestă îndoiala că el va putea să fie realizat pe plafonul indicat. (...) PNL nu va vota această lege", a afirmat Hărău la dezbaterea în plen.

Senatorul Nicoleta Dinu (USR) a atras atenţia că proiectul de lege nu prevede aplicarea de sancţiuni în cazul neîncadrării pe indicatorii asumaţi. "Aceste lucruri, după cum aţi văzut şi la guvernul anterior, nu au sancţiuni prevăzute de lege. Există o singură sancţiune, care este cea politică, dată de votul cetăţenilor. Ca multe alte lucruri, cred că ar fi o inovaţie interesantă pe care aţi putea să o propuneţi ca aceste fapte să devină penale şi aici să vedem în sală, din când în când, tropăind procurorii, cred că o să vă facă, sau v-ar face, ipotetic vorbesc, o mare plăcere", a replicat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, conform Agerpres. Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, actul normativ cu 68 de voturi 'pentru', 10 abţineri şi 29 împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.