1.400 de migranţi au fost salvaţi în Marea Mediterană în ultimele 48 de ore

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 02-02-2017 21:32

Peste 1.300 de migranţi au fost salvaţi miercuri în largul coastelor libiene, iar alte 100 de persoane joi, au anunţat Garda de Coastă italiană şi mai multe ONG-uri, înaintea Summitului informal al UE prevăzut pentru vineri în capitala Maltei, La Valletta, care se va concentra pe problema migraţiei către statele membre, transmite AFP. Migranţii salvaţi miercuri se aflau pe 13 ambarcaţiuni şi erau aşteptaţi joi în porturile Reggio Calabria (sudul peninsulei italiene) şi Trapani (insula Sicilia), a precizat un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă italiene.

Acesta din urmă nu a oferit alte detalii cu privire la operaţiunile de salvare de joi, aflate încă în desfăşurare. În zorii zilei de joi, nava Aquarius, închiriată de organizaţiile neguvernamentale SOS Mediterana şi 'Medici fără frontiere' (MSF), a salvat 100 de persoane, dintre care şapte femei şi 41 de minori neînsoţiţi. Operaţiunea de salvare s-a desfăşurat la circa 35 de kilometri nord de oraşul libian Sabratah, pe o mare calmă.

Până la începutul acestei săptămâni, autorităţile italiene au înregistrat sosirea pe mare a 4.480 de imigranţi în luna ianuarie, în aceeaşi perioadă pierzându-şi viaţa sau fiind date dispărute 220 de persoane, conform datelor ONU, conform Agerpres. Anul trecut au sosit pe coastele italiene peste 180.000 de imigranţi, un nou record anual. Circa 4.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2016 în încercarea de a ajunge în Italia.