Europa n-ar trebui să pice în jocul lui Trump, 'dezbină şi stăpâneşte'

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 03-02-2017 12:09

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump joacă jocul "dezbină şi stăpâneşte" cu Uniunea Europeană şi statele membre ale blocului nu ar trebui să cedeze, a declarat vineri comisarul european Guenther Oettinger, relatează Reuters, potrivit agerpres.

"În primul rând, trebuie să fim atenţi să nu îi acceptăm jocul", a spus Oettinger, un german, la radioul Deutschlandfunk.

ALERTĂ - Un soldat francez A DESCHIS FOCUL la Luvru asupra unui atacator cu armă albă/VIDEO

Trump a lansat o serie de atacuri intense asupra Germaniei, cea mai mare economie a UE. El a declarat că UE a devenit un "vehicul" pentru interesele germane şi a prezis că mai multe state membre vor vota să părăsească blocul, aşa cum a făcut Marea Britanie în iunie anul trecut.

Trump a avertizat producătorii auto germani că va impune o taxa de frontieră de 35% pentru vehiculele importate pe piaţa SUA. Principalul său consilier comercial a acuzat Germania că foloseşte un euro "extrem de subevaluat" pentru a obţine avantaj asupra Statelor Unite şi propriilor parteneri din Uniunea Europeană.

Cancelarul german Angela Merkel a respins aceste acuzaţii, subliniind că Banca Centrală Europeană este responsabilă pentru euro şi Germania îi respectă independenţa.

Merkel a fost un aliat european al fostului preşedinte american Barack Obama, care a lăudat-o ca "un partener remarcabil" în timpul vizitei sale de adio la Berlin în noiembrie. Sub Trump, relaţia s-a deteriorat rapid.

Oettinger a cerut UE să fie sigură de sine în relaţiile cu Trump.

"Avem piaţa mai mare", a spus el. "Ca echipă, suntem mai puternici", a notat el.