Autorităţile din Sri Lanka au arestat un număr record de DEZERTORI

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 13-02-2017 14:26

În Sri Lanka au fost interpelaţi numai într-o singură zi 546 de dezertori din armată, afectată de masive abandonuri din post, în pofida încheierii războiului civil, a anunţat luni un responsabil militar, citat de AFP, potrivit agerpres.

Armata srilankeză continuă să aibă circa 43.000 de dezertori care au refuzat să revină la posturile lor după ce a expirat în decembrie propunerea privind o amnistie pentru cei care îşi recunosc faptele.

Citeşte şi: Şase avioane de luptă şi 30 de tancuri ruseşti ajung la graniţele României

După expirarea ultimatumului, care propunea unui dezertor să se predea în decurs de o lună, fără să fie judecat de către o curte marţială, Sri Lanka procedează acum la arestarea unor soldaţi ai săi care sunt încă dezertori.

Arestarea a 546 de dezertori joi, în cursul unei operaţiuni, a fost ''cea mai importantă ce a avut loc vreodată'', a declarat pentru AFP brigadierul Roshan Seneviratne. ''Cei care se predau în decurs de o lună de amnistie îşi pot relua serviciul fără să fie demis legal'', a adăugat el.

Peste 9.000 de soldaţi şi ofiţeri au profitat de propunere.

Cu un efectiv de 275.000 de membri, armata srilankeză a fost afectată de-a lungul istoriei sale de dezertări. Dar, de la încheierea, în 2009, a unui război civil ce dura de patru decenii între majoritatea singhaleză şi minoritatea tamilă, ritmul dezertărilor din post a continuat şi pe timp de pace.

Responsabilii atribuie îndeosebi acest fenomen reducerii primelor de risc şi creşterii numărului de locuri mai bine plătite în sectorul privat.