Statul american dă în JUDECATĂ un celebru sportiv: Se cer despăgubiri URIAȘE

Autor: Andrei Radu
Publicat: 14-02-2017 16:28
Actualizat: 14-02-2017 17:42

Ministerul Justiției din Statele Unite solicită despăgubiri de aproape 100 milioane dolari din partea fostului star al ciclismului mondial Lance Armstrong, căzut în dizgrație și deposedat de titluri după ce s-a descoperit că s-a dopat pe parcursul carierei sale, informează AFP, citată de Agerpres.

Un judecător federal din Washington a deschis luni calea unui proces răsunător împotriva lui Armstrong, acuzat că a fraudat statul american, în perioada în care a fost sponsorizat de US Postal Service, serviciul public al poștei americane.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO

Lance Armstrong a afirmat că această acțiune este una nefondată, statul nesuferind, în opinia sa, niciun prejudiciu din faptul că US Postal a fost sponsorul său în perioada în care a câștigat de șapte ori consecutiv Turul Franței, victorii care i-au fost șterse ulterior din palmares, ca urmare a acuzațiilor de dopaj.

Judecătorul Christopher Cooper a respins, însă, acest argument în decizia sa de 37 de pagini, estimând că problema prejudiciului suferit de statul american urmează să fie tranșată de un juriu și de nimeni altcineva.

Citește și: Explicațiile celor mai frecvente 5 vise: Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol

Floyd Landis, fostul coechipier al lui Armstrong, a depus în 2010 o plângere pentru fraudă, căreia i s-a alăturat ulterior guvernul, în conformitate cu Legea asupra falselor declarații, care autorizează un particular să urmărească în justiție o persoană sau o societate pentru că a înșelat guvernul federal.

Lance Armstrong a fost deposedat oficial în octombrie 2012 de cele șapte victorii în Turul Franței (1999-2005), după ce Agenția antidoping din Statele Unite (USADA) l-a acuzat că a participat activ la „cel mai sofisticat program de dopaj văzut vreodată în istoria sportului”.

Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

După ani în care a negat acuzațiile și în ciuda suspendării sale pe viață, Lance Armstrong a recunoscut până la urmă că a recurs la dopaj, în ianuarie 2013, în cursul emisiunii celebrei realizatoare de televiziune Oprah Winfrey.