Gabriel Leş a discutat despre cooperare în NATO cu omologul portughez

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 15-02-2017 23:05

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul portughez José Alberto Azeredo Lopes, fiind abordate teme de interes reciproc, precum modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, dar şi aspecte privind cooperarea în context aliat. Potrivit unui comunicat de presă al MApN, întâlnirea a avut loc în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles.

"S-a agreat intensificarea cooperării practice dintre forţele armate române şi portugheze, în domenii specifice precum exerciţiile multinaţionale, Cyber Defence, CBRN şi medicină aeronautică, care urmează să fie dezvoltate în viitoarea reuniune a Comisiei mixte formată din reprezentanţii celor două ministere ale apărării. Ministrul român al apărării a evidenţiat eforturile naţionale pentru realizarea prezenţei avansate a NATO pe teritoriul României şi la Marea Neagră şi a mulţumit părţii portugheze pentru participarea de substanţă la operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova", precizează MApN, conform Agerpres.

După cum menţionează sursa amintită, Leş a exprimat apreciere pentru efortul Portugaliei în ceea ce priveşte derularea programului de achiziţie a avioanelor de luptă F-16, precum şi pentru instruirea piloţilor militari şi a personalului ce asigură mentenanţa acestor aeronave. "Ministrul portughez al apărării a prezentat eforturile autorităţilor de la Lisabona pentru dezvoltarea iniţiativelor de contracarare a ameninţărilor din sudul Alianţei, cu accent pe cele generate de actorii nonstatali, terorism şi migraţia ilegală. A evidenţiat necesitatea asumării unei responsabilităţi sporite de către diverşi actori în această direcţie, inclusiv NATO, şi a sugerat aprofundarea dialogului şi cooperării bilaterale pe această temă, în perspectiva unei eventuale contribuţii comune la eforturile internaţionale", adaugă MApN.