Ucraina. Liderul separatiştilor proruşi AMENINŢĂ că deschide noi linii de front în Donbas

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 17-02-2017 14:13

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a ameninţat vineri Kievul să ocupe pe cale militară zonele controlate în prezent de forţele ucrainene în Donbas - estul teritoriului ucrainean, scena unui conflict armat între separatiştii proruşi şi trupele guvernamentale - în cazul în care nu se ajunge la un acord politic, relatează agenţiile de presă Interfax şi EFE, conform agerpres.

"Am spus întotdeauna că eliberarea teritoriilor ocupate din Doneţk şi Lugansk (regiunile de est ale Ucrainei, cele două fiefuri rebele) reprezintă obiectivul nostru comun. Şi noi am spus întotdeauna că acest lucru este cel mai bine de realizat prin mijloace politice. Dar, în cazul în care (Kievul) nu înţelege, va reamintesc că putem face aceasta pe cale militară", a declarat Zaharcenko, într-o conferinţă de presă susţinută la Lugansk.

ALERTĂ - Cumnatul regelui Spaniei, condamnat la şase ani de închisoare - UPDATE

Liderul separatist a avertizat că blocadele organizate de ultranaţionaliştii radicali ucraineni împotriva acestor teritorii "ne acordă dreptul de a acţiona pe cont propriu". El s-a referit la blocarea căilor ferate de către grupuri radicale, care împiedică furnizarea în restul Ucrainei a cărbunelui extras în teritoriile proruse.

Guvernul de la Kiev a declarat stare de urgenţă în sectorul energetic, care se confrunta cu un deficit serios de antracit, un tip de cărbune produs în teritoriile rebele din est şi a cărui intrare în Ucraina este blocată de radicali.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman i-a chemat pe ultranaţionalişti să pună capăt blocadei, avertizând că unele dintre cele mai importante oraşe din ţară ar putea rămâne fără curent electric, din cauza lipsei de antracit cu care operează centralele electrice.

Rezervele actuale de antracit, un tip de cărbune utilizat pentru a produce mai mult de 10% din energia electrică în Ucraina, ar putea ajunge pentru nouă zile.

Comerţul cu teritoriile separatiste reprezintă o sursă de finanţare pentru rebelii proruşi care luptă împotriva armatei ucrainene, se justifică la rândul lor radicalii.