Turcia. 47 de persoane sunt judecate pentru tentativa de ASASINARE a preşedintelui Erdogan

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 20-02-2017 12:06

Procesul celor 47 de persoane suspectate că au încercat să-l asasineze pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un complex hotelier de pe coasta Mării Egee în timpul loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016 s-a deschis luni la Mugla (vest), relatează AFP, conform agerpres.

Printre cele 47 de persoane aflate pe banca acuzaţilor, 44 se află în detenţie preventivă, iar alţi trei sunt daţi în urmărire generală, fiind judecaţi în contumacie.

Citeşte şi: Mesajul care dă fiori reci Europei: Noile rachete ruseşti vor STRĂPUNGE orice scut antirachetă

Acuzaţii, unii îmbrăcaţi în costume şi cu cravată, au fost conduşi la tribunal de forţele de securitate în faţa camerelor de televiziune şi sub huiduielile şi fluierăturile spectatorilor, au constat jurnalişti AFP la faţa locului.

Preşedintele Erdogan era în vacanţă împreună cu familia sa în staţiunea balneară Marmaris, în provincia Mugla, în timpul puciului eşuat din 15 iulie. Potrivit lui, un comando de militari pucişti transportat cu elicopterul a luat cu asalt complexul hotelier în care se afla el.

"Dacă rămâneam acolo 10 sau 15 minute în plus, aş fi fost ucis sau capturat", a declarat Erdogan într-un interviu acordat CNN la 18 iulie 2016.

Doi poliţişti însărcinaţi cu securitatea preşedintelui la hotel au fost ucişi în schimbul de focuri declanşat, potrivit acuzării.

Parchetul a cerut mai multe pedepse cu închisoare pe viaţă pentru fiecare dintre acuzaţi, între care 37 de militari suspectaţi că ar fi fost însărcinaţi să pună planul în aplicare.

Citeşte şi: Vicepreședintele SUA, întâlnire importantă cu liderii UE și NATO

Procedurile judiciare lansate după puciul eşuat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde peste 43.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor iniţiate după 15 iulie şi instaurarea stării de urgenţă.

Ankara acuză că în spatele tentativei de lovitură de stat se află predicatorul islamist Fethullah Gulen, care trăieşte de mai mulţi ani în SUA, şi care neagă orice fel de implicare în puci.