ÎNFRÂNGERE pentru Statul Islamic: Ultimul bastion a cedat în fața rebelilor sirieni

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 23-02-2017 16:47
Actualizat: 23-02-2017 17:57

Trei grupuri rebele siriene pro-turce au anunţat joi că au cucerit oraşul Al-Bab, ultimul bastion al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) din provincia Alep din nordul Siriei, relatează AFP.

Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat la rândul său că rebelii "sprijiniţi de forţele armate turce au preluat controlul asupra centrului oraşului Al-Bab".

Citește și: Kim Kardashian de Rusia a fost umilită de hackeri: Ce au publicat aceștia / FOTO + VIDEO

Totodată, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că rebelii au cucerit aproape jumătate din cartierele oraşului, dar că luptători ai SI încă se mai află acolo.

"Anunţăm eliberarea totală a oraşului Al-Bab şi vom trece la deminarea cartierelor rezidenţiale", a declarat Ahmad Othman, şeful Sultanului Murad, unul dintre cele trei grupuri rebele care susţin că au cucerit oraşul sirian.

Citește și: Tudor Gheorghe, alături de doi foști miniștri: Nu am făcut compromisuri pentru nunți

"Ieri (miercuri), am cucerit centrul oraşului care servea drept cartier general pentru SI. Jihadiştii au fost învinşi, iar în această dimineaţă, în jurul orei 06:00 (04:00 GMT), am încheiat operaţiunea", a afirmat la rândul său Saif Abu Bakr, şeful grupării Al-Hamza.

Oraşul Al-Bab, ultimul bastion al Statului Islamic din provincia Alep, este din decembrie ţinta unei ofensive comune a forţelor turce şi grupurilor rebele siriene.

Citește și: Beyonce a fost vedeta la NBA All-Star Game: Ce a făcut artista

Oraşul Al-Bab, un bastion al grupării Stat Islamic (SI) în nordul Siriei, este "aproape în întregime" sub controlul rebelilor sirieni sprijiniţi de Ankara, a anunţat joi ministrul turc al apărării, Fikri Isik, citat de AFP.

"Oraşul Al-Bab este acum aproape în întregime sub control", a declarat Isik, citat de agenţia de presă proguvernamentală Anadolu, la câteva ore după ce grupuri de rebeli au afirmat că oraşul a fost cucerit.

Citește și: Escrocherie pe Facebook: Cum ți se fură totul

Forţele Ankarei "au intrat în centrul oraşului", a adăugat ministrul turc al apărării.

Al-Bab, ultimul bastion încă în mâinile SI în provincia Alep, este din decembrie ţinta unei ofensive comune a forţelor turce şi grupurilor de rebeli sirieni.

Citește și: Drake face scandal cu premiile Grammy: Ce acuzații le aduce organizatorilor / VIDEO

Trei grupuri de rebeli sirieni au declarat joi pentru France Presse că oraşul a fost cucerit de la SI.

Turcia a lansat la sfârşitul lunii august o operaţiune militară de susţinere a rebelilor din nordul Siriei pentru alungarea jihadiştilor SI. Operaţiunea vizează de asemenea miliţiile kurde aliate ale Washingtonului contra jihadiştilor, dar considerate de Ankara ca "teroriste".