ULTIMA ORĂ: SRI rupe tăcerea despre celebrele 'protocoale' cu DNA

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 23-02-2017 17:37
Actualizat: 23-02-2017 18:13

Serviciul Român de Informaţii reacţionează la acuzaţiile vehiculate în ultima perioadă în presă cu privire la protocoalele semnate cu Parchetul General şi DNA. Purtătorul de cuvânt al instituţiei afirmă că SRI nu a avut niciodată vreun protocol cu DNA.

"SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul cod penal şi noul cod de procedură de penală şi decizia CCR din martie 2016 le-au anulat", a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Vezi şi: Șeful Comisiei SRI pune tunurile pe Iohannis: Are obligația să ofere lămuriri despre subiectul casei

Vezi şi: Tăpălagă, despre protocoalele SRI-DNA: Ofiţeri SRI instalaţi în birourile procurorilor DNA

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, "protocolul este strict secret, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI în raport cu atribuţiile legale pe care le aveau, adică punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.

"Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauza. Ofiţerii SRI NU FĂCEAU MUNCĂ DE CERCETARE PENALĂ, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi OBLIGAŢIA să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile, pentru că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională", a mai precizat Marincea.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că în următoarea şedinţă a comisiei va discuta despre cum va fi abordat subiectul apărut în spaţiul public legat de existenţa unui protocol DNA-SRI.