Decizie MAJORĂ în scandalul de corupție din Coreea de Sud: Moștenitorul imperiului Samsung, vizat

Autor: Alexandra Cruceru
Publicat: 27-02-2017 16:37
Actualizat: 27-02-2017 17:42

Autorităţile sud-coreene au refuzat luni să prelungească mandatul echipei speciale independente care anchetează scandalul de corupţie care a atras destituirea preşedintei Park Geun-Hye, potrivit AFP şi Reuters, citează Agerpres

Această decizie înseamnă că anchetatorii nu vor avea termen decât până marţi pentru a decide sau nu inculparea oficială a moştenitorului imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, aflat din 17 februarie în detenţie preventivă sub suspiciunea de corupţie.

DECESE suspecte la un spital cunoscut din Craiova. Poliția a deschis dosar penal


Anchetatorii speciali fuseseră în decembrie de Adunarea Naţională. Samsung, ca şi alte mari grupuri industriale, este suspectat că a plătit sume importante confidentei din umbră a preşedintei Park, aflată în centrul scandalului, în schimbul unor favoruri politice. 

Mandatul acestei echipe speciale expiră marţi. Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a explicat că ea a prevăzut inculparea formală a lui Lee dacă misiunea sa nu va fi prelungită. În acest caz, ar urma să fie declanşat un proces.

Traian Băsescu, atac la Guvernul Grindeanu: 'Au făcut o grămadă de trăsnăi'


Preşedintele interimar Hwang Kyo-Ahn a respins cererea echipei de a prelungi ancheta în numele stabilităţii politice. 

"După ce a reflectat profund, preşedintele interimar a considerat preferabil să lase parchetul să acţioneze pentru a asigura stabilitatea", a declarat un purtător de cuvânt, Hong Kwon-Heui. 

Echipa specială a calificat această decizie drept "regretabilă", dar a promis să-şi trateze dosarele "în manieră aprofundată" şi să coopereze cu magistraţii parchetului care vor prelua ancheta. 

Înainte de intervenţia anchetatorilor speciali, parchetul îi prezentase pe patronii Samsung - companie care generează un sfert din Produsul Intern Brut sud-coreean - şi ai altor companii drept victime constrânse să achite mari sume de bani pentru a evita represalii. 

În centrul dosarului se află Choi Soon-Sil, prietena preşedintei Park, acuzată că s-ar fi folosit de influenţa acesteia pentru a sustrage milioane de dolari întreprinderilor şi că s-ar fi amestecat în probleme de stat. 

Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a denunţat decizia preşedintelui interimar Hwang ca fiind "o atrocitate istorică care toarnă apă îngheţată peste speranţele oamenilor".