'Europa cu două viteze' prinde contur: Planul de la Bruxelles care va lăsa România în urmă

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 28-02-2017 09:01
Actualizat: 28-02-2017 09:04

Planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de construire a unei Uniuni Europene cu grade diferite de integrare are rolul consolidării unităţii, creând şi modalităţi „alternative“ de cooperare, este un semnal privind nemulţumirea faţă de ţări estice, scrie Reuters, citând oficiali de la Bruxelles sub protecția anonimatului.

Șeful Comisiei Europene Jean Claude Juncker, are un plan de reformare a  Uniunii Europene,  formată din ţări cu grade diferite de integrare, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE. Juncker le va prezenta această idee liderilor statelor europene la summit-ul comunitar din 25 martie de la Roma.

Fost președinte CCR, după decizia Curții: 'Ancheta Parchetului ar trebui să se OPREASCĂ'

Jean Claude Juncker a anunţat deja că va promova ceea ce a ajuns să se numească  „o Europă cu două viteze" într-un document oficial denumit "Carta Albă".

Seful CE va avea marţi o întâlnire cu toţi comisarii europeni, însă un purtător de cuvânt a declarat luni că nu se ştie momentan când va fi publicat documentul respectiv.

Oficialii de la Bruxelles au refuzat să ofere detalii concrete despre propunerea lui Juncker, însă susţin că, probabil, aceasta nu va cuprinde schimbări instituţionale majore sau amendarea tratatelor.

Insa oficialii citați de Reuters au spus că se dorește crearea a 4-5 "modalități spre unitate", iar o altă varianta ar fi crearea unor "direcții alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state".

Juncker ar vrea să primească răspunsuri până la toamnă, când se va şti cu certitudine care sunt direcţiile politice în Olanda, Franţa şi Germania, unde anul acesta vor avea loc alegeri.