Franţa şi Marea Britanie acuză responsabilitatea Rusiei în respingerea unei rezoluţii privind Siria

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 28-02-2017 23:28

Miniştrii francez şi britanic de externe au deplâns marţi respingerea unei rezoluţii a ONU în favoarea introducerii de sancţiuni împotriva autorilor unor atacuri chimice în Siria, Jean-Marc Ayrault afirmând că Rusia poartă o "gravă responsabilitate", transmite AFP. "Rusia a decis să se opună prin veto acestui text" prezentat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. "Este o gravă responsabilitate în faţa poporului sirian şi a restului omenirii", a declarat şeful diplomaţiei de la Paris într-un comunicat, după ce Moscova şi Beijingul, care însă nu este menţionat, s-au folosit de dreptul lor de veto.

"În Siria, utilizarea armelor chimice de către regim şi Daech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic), inclusiv contra populaţiei civile, este intolerabilă", a continuat ministrul care a subliniat că este "crucial să nu rămână nepedepsite" astfel de crime. Franţa "regretă profund că, marţi, Consiliul de Securitate nu a fost în măsură să se unească pentru a trage învăţăminte de pe urma unor asemenea acte" şi "nu se va resemna în faţa abuzurilor care continuă să se abată asupra poporului sirian", a afirmat Jean-Marc Ayrault, conform Agerpres.

Exprimându-şi într-un comunicat "profunda dezamăgire", omologul său britanic, Boris Johnson, a afirmat că Rusia şi China au ales să "împiedice orice acţiune". Neproliferarea armelor chimice este "o miză esenţială pentru pace şi securitatea internaţională", a insistat ministrul francez de externe, referindu-se la adoptarea Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (CWC). La New York, o nouă propunere de sancţionare a primit nouă voturi favorabile şi trei împotrivă: din partea Chinei, Rusiei şi Boliviei. Kazahstanul, Etiopia şi Egiptul s-au abţinut. Este pentru a şaptea oară când Moscova, principalul aliat al Damascului, face uz de dreptul său de veto pentru a proteja regimul condus de Bashar Al-Assad în faţa sancţiunilor ONU. China, alt membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, s-a alăturat Rusiei pentru a bloca şase din cele şapte rezoluţii.