Apicultorii nemultumiti de Ministerul Agriculturii⁩: Scrisoare deschisă către Petre Daea

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 02-03-2017 21:06

Apicultorii sunt extrem de nemulţumiţi de Ministrul Agriculturii, Petre Daea. I-au trimis acestuia o scrisoare deschisă în care au explicat toate problemele.

Domnule Ministru,

Federația Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS, împreună cu Uniunea de Ramură a Cooperativelor Apicole din România își exprimă pe această cale dezamăgirea și dezaprobarea modalității în care instituția pe care o conduceți a procedat la consultarea organizațiilor reprezentative ale apicultorilor cu privire la HG de aprobare a PNA 2017-2019 precum și a propunerilor de modificare a ordinului MADR nr 119/2011 referitor la sistemul unitar de identificare a stupinelor și a stupilor. Deși am fost convocați în 2 rânduri în ultimele 10 zile în acest scop nu ne-au fost puse la dispoziție textele respectivelor acte normative în discuție, așa cum am solicitat și ni s-a și promis la întâlnirea cu reprezentanții MADR din data de 20.02.2017. În aceste condiții, deși am fost chemați pentru a ne spune părerea asupra acestor subiecte de importanță fundamentală pentru apicultura României, practic am fost în imposibilitatea de a ne aduce contribuția la îmbunătățirea respectivelor acte normative, necunoscând ceea ce acestea conțineau.

Domnule Ministru, considerăm că această abordare a colaborării dintre MADR și beneficiarii Programului Național Apicol este complet eronată și prin urmare vă solicităm comunicarea de urgență a acestor documente în dezbatere către toate părțile interesate și reluarea procesului de consultare a apicultorilor după cel puțin 3 zile de reflecție și dezbatere internă în cadrul formelor asociative din apicultură. Vă mai solicităm măsurile minime de asigurare a eficienței unui asemenea proces corect de consultare care să aibă la bază dialogul cu formele de asociere reprezentative și legal constituite ale apicultorilor.