Situație românească în Macedonia: Uniunea Europeană se implică

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 03-03-2017 07:26
Actualizat: 03-03-2017 08:34

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut în mod expres preşedintelui macedonean să dea mandat opoziţiei de stânga pentru a forma un nou guvern, informează AFP.

'Cer preşedintelui să revină asupra deciziei sale în interesul tuturor cetăţenilor acestei ţări', a declarat Mogherini jurnaliştilor după o întâlnire cu preşedintele Gjorge Ivanov, scrie agerpres.ro.

Citește și: A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

Ea a citat apoi Constituţia macedoneană care stipulează că preşedintele trebuie să încredinţeze mandatul 'candidatului partidelor care au obţinut majoritatea în Adunare'.

'Este Constituţia acestei ţări şi ne aşteptăm ca ea să fie respectată', a declarat Mogherini.

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

Îndelungata criză politică în Macedonia, în care nu s-a detaşat clar un învingător în alegerile legislative din decembrie, s-a agravat miercuri, odată cu refuzul preşedintelui Gjorge Ivanov de a da mandat opoziţiei pentru a forma guvernul. El a explicat că nu poate acorda un astfel de mandat 'unei persoane sau unui partid al căror program susţine atingerea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei Macedoniei'.

Liderul opoziţiei a prezentat luni preşedintelui macedonean, după săptămâni de negocieri cu principalul partid albanez (DUI), semnături de sprijin din partea a 67 de deputaţi (din cei 120 câţi are Parlamentul).

Citește și: SCHIMBĂRI la WhatsApp: Noua funcție introdusă pentru utilizatori

DUI cere în special ca albaneza să fie declarată a doua limbă oficială pe întreg teritoriul Macedoniei, revendicare care a provocat manifestaţii la Skopje şi în alte oraşe ale ţării.

Ambasadorul american Jess Baily şi-a exprimat şi el - într-un mesaj pe Twitter - 'îngrijorarea că Macedonia se îndepărtează de principiile democraţiei şi ale statului de drept, valori centrale ale NATO'.