Rusia a reluat contactul cu NATO. Primele discuţii au abordat teme generale

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 03-03-2017 13:08

Statul Major rus a anunţat vineri că a avut primele contacte cu oficiali militari de rang înalt din cadrul NATO după suspendarea cooperării de către Alianţă cu Rusia ca urmare a declanşării crizei ucrainene în primăvara anului 2014, relatează France Presse, conform agerpres.

O discuţie telefonică a avut loc vineri, la iniţiativa Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Moscovei, între şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, şi şeful Comitetului militar al NATO, generalul Petr Pavel.

Ambasadorul Rusiei la Washington, în centrul scandalului vizându-l pe Trump

Cei doi generali au abordat "problemele de securitate actuale, perspectiva reluării cooperării militare, prevenirea incidentelor şi participarea reprezentanţilor Alianţei la evenimente internaţionale organizate" de Moscova, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.

Generalul de armată Gherasimov a exprimat totodată îngrijorarea Rusiei faţă de "intensificarea activităţii militare a NATO în apropiere de frontierele ruse" şi l-a informat pe responsabilul NATO despre viitoarele exerciţii militare planificate de Moscova.

Generalii Pavel şi Gherasimov au "confirmat necesitatea de a lua măsuri reciproce pentru aplanarea tensiunilor şi stabilizarea situaţiei în Europa", potrivit aceluiaşi comunicat.

Este pentru prima oară când un general rus are o discuţie telefonică directă cu un omolog din cadrul Alianţei Nord-Atlantice după îngheţarea relaţiilor militare dintre cele două părţi în primăvara anului 2014, ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia şi a declanşării conflictului între forţele Kievului şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Ameninţare cu BOMBĂ pe aeroportul din Stockholm. Un avion plin a fost EVACUAT - FOTO

NATO, preocupată de vastele manevre militare ruse, şi Moscova, care denunţă consolidarea Alianţei în ţările baltice şi în Polonia, au avut totuşi "discuţii deschise" în aprilie la Bruxelles, la nivel de ambasadori, dar nu au ajuns să-şi rezolve "dezacordurile profunde".

Generalul Valeri Gherasimov s-a întâlnit, de asemenea, în februarie, la Baku, cu omologul său american Joe Dunford, aceasta fiind prima întâlnire a şefilor de stat major din cele două ţări din 2014.

Ministerul Apărării rus anunţase anterior organizarea între 26 şi 27 aprilie la Moscova a unei Conferinţe internaţionale privind securitatea, la care NATO a fost invitată la o "discuţie civilizată", potrivit ministrului adjunct al apărării, Dmitri Fomin.