Directorul AIEA: Toată lumea are de câştigat din acordul privind programul nuclear iranian

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 06-03-2017 21:34

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a afirmat luni la Viena că a încercat să convingă noua administraţie americană să susţină acordul internaţional privind programul nuclear iranian, relatează agenţia DPA. Preşedintele american Donald Trump este profund sceptic în legătură cu acordul pe care SUA şi alte mari puteri l-au încheiat în 2015 cu Teheranul. Acordul îi permite Iranului să-şi continue un program nuclear redus, sub strictă supraveghere internaţională, în schimbul ridicării sancţiunilor.

Yukiya Amano s-a întâlnit joi la Washington cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, şi cu alţi înalţi oficiali americani pentru a discuta despre acord, cunoscut oficial sub denumirea de 'Joint Comprehensive Plan of Action' (JCPOA). ''Am subliniat faptul că JCPOA reprezintă un câştig net din punctul de vedere al verificării, deoarece dispunem acum de cel mai puternic regim de verificare în Iran, în timp ce activităţile nucleare al Teheranului sunt diminuate'', a declarat Amano în cadrul primelor sale comentarii publice de la convorbirile avute la Washington.

Şeful AIEA a indicat că noua administraţie americană nu a luat încă o decizie referitoare la acord. Întrebat despre poziţia actuală a Washingtonului, Amano a spus că ''este prea devreme pentru ei să facă o evaluare'', conform Agerpres. Luna trecută, Amano afirma că Teheranul se supune restricţiilor nucleare ale acordului, care au drept scop să împiedice Republica Islamică să producă arme nucleare.