Ziua cea mai lungă pentru Park Geun-hye. Curtea Constituţională îşi anunţă decizia

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 08-03-2017 12:04

Curtea Constituţională a Coreii de Sud va lua o decizie vineri, la ora locală 11:00 (02:00 GMT), cu privire la punerea sub acuzare a preşedintei Park Geun-hye, iar această hotărâre va fi transmisă în direct la televiziune, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Curţii, relatează agenţiile de presă Yonhap şi Reuters, potrivit agerpres.

Scandalul de corupţie o are în centru pe Choi Soon-sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, care a fost acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta Park pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară.

Fiul lui Kim Jong-nam, prima reacţie după ASASINAREA tatălui său - VIDEO

Park Geun-hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale Choi Soon-sil, precum şi pentru că a lăsat-o pe aceasta să se amestece în afacerile statului. În virtutea unei moţiuni adoptate de parlamentul sud-coreean pe 9 decembrie 2016, şefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a se pronunţa în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituţională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate. Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

O echipă specială a procuraturii sud-coreene a confirmat luni, la finalul unei anchete de 70 de zile, că preşedinta ţării este suspectă de implicare în acte de corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere, împreună cu mai multe persoane din anturajul său.

Avocatul şefei statului, Yoo Yeong-ha, a dezminţit prompt aceste acuzaţii, calificând concluziile anchetei drept "ficţiune absurdă, departe de adevăr", potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Jihadiştii SI îşi asumă responsabilitatea pentru atacul sângeros din Kabul - VIDEO

Anchetatorii mai susţin că Park şi Choi au comunicat între ele de 573 de ori, între aprilie şi octombrie anul trecut, la telefoane înregistrate pe numele altor persoane. Un consilier al preşedintei, Lee Young-seon, a fost inculpat pentru deschiderea ilegală de conturi telefonice pentru şefa statului şi alţi oficiali, dar este acuzat şi că a ajutat-o pe Park să primească tratamente medicale neautorizate din partea unor practicanţi fără autorizaţii. Un medic apropiat al lui Choi, Kim Young-jae, i-a făcut lui Park injecţii cu Botox de cinci ori, în perioada mai 2014 - iulie 2016, fără ca acestea să fie înregistrate oficial, au mai constatat procurorii.

În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţie. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.