CIJ respinge solicitarea Bosniei de a reviziui decizia prin care Serbia e absolvită de genocid

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 09-03-2017 20:29

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a respins solicitarea Bosniei de revizuire a deciziei prin care Serbia este absolvită de acuzaţiile de genocid în contextul războiului din fosta Iugoslavie, transmite Reuters, citând postul public de radio din Bosnia. Instanţa a transmis preşedinţiei colective bosniace, formate din trei membri, o scrisoare în care şi-a anunţat decizia, în condiţiile în care reprezentantul sârb şi cel croat din cadrul forului nu au susţinut solicitarea ca decizia să fie revizuită.

"Curtea apreciază că autorităţile competente nu au luat o decizie în numele Bosniei-Herţegovina, ca stat, pentru revizuirea deciziei, prin urmare nu se poate întreprinde nicio acţiune în relaţie cu solicitarea", se arată în scrisoarea CIJ. Decizia din 2007 a CIJ exonerează Serbia de răspundere directă pentru crimele, violurile şi epurarea etnică din Bosnia din perioada războiului. În decizie se menţionează că Serbia a eşuat în prevenirea genocidului.

Reprezentantul musulmanilor bosniaci din cadrul preşedinţiei colective a ţării, Bakir Izetbegovici, a susţinut solicitarea, depusă luna trecută, de revizuire a deciziei, în ciuda opoziţiei colegului sârb şi a celui croat. Demersul lui Izetbegovici i-a iritat pe sârbii bosniaci, care au apreciat că este pusă în pericol stabilitatea internă şi că se deschide calea către o gravă criză politică. Solicitarea a tensionat şi relaţia dintre Sarajevo şi Belgrad, conform Agerpres. Musulmanii bosniaci sperau ca o revizuire să ducă la aflarea mai multor informaţii despre crimele comise în timpul războiului în care au fost ucişi peste 100.000 de oameni.