Instanță din România OBLIGĂ statul să plătească pentru condițiile din penitenciare

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 11-03-2017 09:35
Actualizat: 11-03-2017 10:41

Situația din penintenciare este una care se agravează pe zi ce trece, iar România nu mai este condamnată doar la CEDO pentru că nu oferă condițiile necesare deținuților. Tribunalul Cluj a obligat IPJ- Cluj, IGPR și MAI la plata unor daune pentru condițiile în care reclamantul a fost ținut în perioada arestului preventiv.

Citește și: DNA, atacată din Statele Unite şi pârâtă la CCR: 'Vrea atribuţiile procuraturii comuniste'

Citește și: Victor Ponta, ironie pentru omul din PSD cu cele mai frecvente apariții la TV: 'Poate nu mai știe'

Citește și: EXCLUSIV - Demisia lui Victor Ponta din PSD/ DOCUMENT

"In concret, se mai arata in comunicat, la data de 02 februarie 2017, Tribunalul Cluj - sectia civila a respins apelurile declarate de IPJ-Cluj, IGPR si MAI impotriva Sentintei civile nr. 4756/2016 prin care institutiile mai sus mentionate au fost obligate, in solidar, la plata sumei de 22.500 lei (contravaloarea a aproximativ 5.000 euro) cu titlu de daune morale, retinand nerespectarea de catre institutiile chemate in judecata a normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate prevazute in Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate si ale Ordinului M.J. nr. 433/C/2010 prin care au fost aprobate normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate.

Cauza este deosebit de elocventa in conditiile actuale, date fiind premisele unei hotariri pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului impotriva Romaniei.

Profund criticabila a fost atitudinea institutiilor statului, respectiv paratii, care s-au opus cu vehementa admiterii actiunii reclamantului. Aceasta pozitie este diametral opusa fata de cea pe care Guvernul Rominiei - agentul guvernamental o adopta in cadrul procedurilor in fata CEDO, unde acelasi Stat Romin accepta incalcarea art. 3 din Conventie si intelege sa solutioneze cererile, predominant, in procedura amiabila”, se arată într-un comunicat transmis de Cabinet Individual de Avocat Almas Sonia informează juri.ro.