VIDEO Conflictul Turciei cu Olanda escaladează. Blocaj reciproc al ambasadelor

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 11-03-2017 23:21
Actualizat: 12-03-2017 02:11

Ministerul de externe al Turciei a anunţat sâmbătă că nu doreşte revenirea la post "o vreme" a ambasadorului Olandei, aflat în concediu, transmite Reuters. Surse din minister au declarat agenţiei că autorităţile de la Ankara au blocat accesul în ambasada şi consulatul Olandei.

Ministrul Justiției anunță: Ancheta în cadrul OUG 13 poate continua! În ce limite

VIDEO De ce nu e bine să refuzi restul în monede mici de la magazin

Vineri, Olanda nu îi permisese intrarea ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu. Colega acestuia de la ministerul muncii, Betul Sayan Kaya, a anunţat ulterior că îi va ţine locul la un miting la Rotterdam, în cadrul campaniei guvernamentale pentru referendumul din 16 aprilie asupra modificării constituţiei Turciei, conform Agerpres.

Sayan Kaya s-a deplasat la Rotterdam cu un automobil, dar poliţia olandeză nu a permis accesul vehiculului în incinta consulatului din localitate, a informat o televiziune locală preluată de Xinhua. Ministrul a scris pe Twitter că poliţia a instituit o blocadă la 30 de metri de consulat.

Surse din minister au declarat agenţiei că autorităţile de la Ankara au blocat accesul în ambasada şi consulatul Olandei. Vineri, Olanda nu îi permisese intrarea ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Colega acestuia, Betul Sayan Kaya, ministru pentru probleme sociale şi familie, a anunţat ulterior că îi va ţine locul la un miting la Rotterdam, în cadrul campaniei guvernamentale pentru referendumul din 16 aprilie asupra modificării constituţiei Turciei. Sayan Kaya s-a deplasat sâmbătă la Rotterdam cu un automobil, dar poliţia olandeză nu a permis accesul vehiculului în incinta consulatului din localitate, a informat o televiziune locală preluată de Xinhua. Ministrul a scris pe Twitter că poliţia a instituit o blocadă la 30 de metri de consulat.

Câteva sute de turci, unii veniţi din Germania, au manifestat sâmbătă seara în faţa consulatului, cerând să o vadă pe reprezentanta guvernului Turciei. Poliţia i-a oprit cu patrule călare şi bariere metalice. La nivel guvernamental, ministrul de externe Cavusoglu a ameninţat Olanda cu sancţiuni economice şi politice dure.

El a declarat sâmbătă presei, la Istanbul, că decizia autorităţilor olandeze de a nu-i permite accesul "este un scandal şi inacceptabilă în orice mod. Ea nu respectă practicile diplomatice". Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că şeful diplomaţiei turce arătase clar, la televiziune, că ameninţă Olanda cu sancţiuni.

"Nu putem negocia niciodată cu turcii sub astfel de ameninţări. Aşa că am decis (...) într-o teleconferinţă că este mai bine să nu vină", a explicat el. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care contează pe diaspora pentru a obţine prin referendumul constituţional puteri sporite, a ameninţat sâmbătă că va riposta. El a afirmat la un miting, la Istanbul, că liderii olandezi "sunt rămăşiţe ale nazismului. Sunt fascişti" şi i-a avertizat: "Puteţi să interziceţi ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia".

Politicianul olandez Geert Wilders, plasat pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor generale de miercurea viitoare, a scris sâmbătă pe Twitter: "Către toţi turcii din Olanda care sunt de acord cu Erdogan: plecaţi în Turcia şi nu vă mai întoarceţi NICIODATĂ!".