Şeful diplomaţiei belgiene îi îndeamnă pe francezi să nu susţină extrema dreaptă în alegeri

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 14-03-2017 23:37

Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a subliniat marţi că mesajul adresat de Bruxelles francezilor care trăiesc în Belgia este de a nu susţine un partid de extremă dreapta, informează AFP. 'Sunt mulţi francezi în Belgia. Mesajul pe care îl adresăm lor este de a nu susţine un partid de extremă dreapta', a declarat Reynders, întrebat de jurnalişti la finalul unei întrevederi, la Varşovia, cu omologul său polonez Witold Waszczykowski.

'Acesta este un mesaj pe care nu ezităm să-l transmitem indiferent de ţara unde ne aflăm', a adăugat Reynders. Cu toate acestea, el a precizat că nu crede că 'va fi pus în situaţia de a trebui să discute cu o preşedintă de extremă dreapta în fruntea unei ţări vecine', făcând aluzie la Marine Le Pen, candidată în alegerile franceze, conform Agerpres.

La rândul său, Waszczykowski a relatat cum, cu ocazia unei recepţii la ambasada Poloniei de la Paris, în ianuarie, preşedinta Frontului Naţional francez şi-a 'prezentat reţeta pentru situaţia din Europa'. 'Am văzut imediat că nu urmăm aceeaşi cale ca un astfel de candidat. Întrevederea noastră nu s-a încheiat cu tradiţionala urare pentru victorie', a adăugat el. Comentând votul de luni din parlamentul britanic, care limitează potenţial după Brexit drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, cei doi miniştri şi-au reafirmat ataşamentul pentru un dispozitiv 'simetric' care să vizeze cetăţenii britanici ce locuiesc pe continent.